Periodista

Az arab országok befolyása

2023. július 08. - Periodista.

Az arab országok fokozódó befolyása a világpolitikai folyamatokra ma már kézzelfogható. A polarizálódó jelenkor két táborra tagolja a Föld országait: egyik oldalon a NATO és az euro-atlanti tábor áll az USA és az EU vezetésével (olyan támogató hatalmakkal, mint Japán, Dél-Korea, Ausztrália), míg a másikon az orosz - kínai tengelyhez egyre komolyabb szálakkal kapcsolódó államok szövetsége szerepel. Ez utóbbi tömb még kevéssé egységes, de jelenleg tagja a két említett nagyhatalom mellett Irán és a Közép-ázsiai orosz-barát államok egész sora (pl Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország, Tádzsikisztán) illetve Fehéroroszország. Ami arab államokat illeti: az Arab Liga 22 országból áll és közel fél milliárd lakos él határai között, 13 millió négyzetkilométeren (központja: Kairó).

arab_orszagok_terkep.jpg

Hatalmas terület, hatalmas lakosságszám és komoly lobbi-erő, főleg ha a kőolaj-bevételekre gondolunk. Ekkora összefogás nyilvánvalóan jelentős hatással lehet a nemzetközi erőviszonyokra, ha egyik vagy másik tömb mögé állnának. Itt van azonban még a vallás kérdése. Az arab államok ugyanis a szintén óriási muszlim-világ szerves részét képezik, mely 2 milliárd lakost számlál és jelenleg már a legnagyobb vallási közösség (megelőzve a kereszténységet).

Az alábbi térkép a muszlim világon belül az arab államokat mutatja meg, kék jelzéssel emelve ki az Arab Liga tagállamainak területeit:

muszlimok_terkep.jpg

A muszlimok országok nyugat-ellenessége meghatározó jelentőségű és egyre inkább a keleti tömb felé motiválja mindkét kört: az arab térséget és az iszlám világot is. Ugyanakkor belső viszályaik kétségessé teszi, hogy valaha is egységesen lépjenek fel. Szaúd-Arábia például a szunnita iszlám világ vezetőjeként riválist lát a síita iszlámot vezető Iránban. Emiatt jelenleg az egyik említett állam Amerika-barát politikát folytat (a szaudiak), míg a másik nyíltan orosz-barát (Irán).

islam.jpg

A jövő két legnagyobb kérdése az, hogy egyrészt létrejöhet e egység az arab államok között, valamely tömb támogatásában, másrészt, hogy létrejöhet e egység a muszlim világban valamely tömb támogatását tekintve.

periodistas_szeles_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://periodistas.blog.hu/api/trackback/id/tr7318162870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása