Periodista

A vezércsel (2020)

2022. február 13. - Periodista.

A vezércsel (The Queen's Gambit) a legérdekesebb sakk-film az 1992-es Gyilkosság lólépésben című Christopher Lambert film óta. Scott Frank, forgatókönyv-íróból lett rendező, sakk-szakértőket és világhírű sakkozókat felkérve készítette el 7 részes sorozatát, melynek középponti alakja egy fiatal leányzó, aki állami gondozott kamaszból lesz a világ első számú sakkozója. Mindez a 60-as években, amikor a nők egyenjogúsága még nem volt teljes és megjelenésük a férfiak uralta sakk-világban még újdonságnak számított. A máig legsikeresebb sakkozónő egyébként az a Polgár Judit, aki Európa-bajnoki bronzéremmel és világbajnoki nyolcadik helyezéssel bizonyította be a világ számára, hogy a nők is tudnak ugyanolyan jók lenni ebben a sportban, mint a férfiak. (Jelenleg Polgár Judit még mindig 54. a sakk világranglistán, máig megtartva a legsikeresebb sakkozónő címét.)

vezercsel1.jpg

A kép forrása: variety.com

A vezércsel egy kitalált karakter, Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) életét követi nyomon 9 éves korától egészen felnőtt, független nővé válásáig. Az alaptörténet a sakk körül forog, hiszen Beth azzal tűnik ki állami gondozásban lévő társai közül, hogy kivételes sakk-tehetség. Bár szüleit korán elveszti és így nagyon fiatalon jut árvaságra, a sakk iráni szeretete és Jolene (Moses Ingram) barátsága révén megőrzi lelki egyensúlyát, még a mostoha, árvaházi körülmények között is. Miután az árvaház sakk-szerető gondnoka, Mr. Schaibel (Bill Camp) felkelti a sakk iránti érdeklődését, elindul egy úton mely a világhírnév felé vezeti. Először a helyi településen, majd országos versenyeken, később pedig már nemzetközi megmérettetéseken is helytáll. Férfiakat győz le, világhírű versenyzők fölé kerekedik. Közben örökbe fogadják, kikerül az árvaházból, lesz nevelő-anyja, Alma Wheatley (Marielle Heller) és férfiakkal is megismerkedik. Első szerelme, D. L. Townes (Jacob Fortune-Lloyd) ugyan saját neméhez vonzódik, ám később működőképes kapcsolatai is lesznek, például az ország második számú legtehetségesebb sakkozójával, Benny Watts -szal (Thomas Brodie-Sangster). Mégis a sorozatbeli történet legvégéig Townes marad számára az igazi. A hét epizód során nyomon-követhetjük Beth sakk-karrierjét egészen odáig, hogy a szovjetek bajnokát, a világ első számú sakkozóját, Vasily Borgovot (Marcin Dorocinski) is kihívhatja. 

A vezércsel egy különleges film (és különleges sorozat), mely egy olyan világot mutat meg számunkra, mely az átlagember számára jórészt ismeretlen és egy olyan karaktert rajzol meg, aki nem ismeri a feladást, aki igazi autonóm egyéniség és aki igazi túlélő, lelki illetve fizikai értelemben is. Anya Taylor-Joy, Golden Globe díjas színésznő zseniális alakítással jeleníti meg a történet központi karakterét.

vezercsel2.jpg

A kép forrása: port.hu

A film egyik érdekessége, hogy a főhőse, Beth szemével látjuk az egyre jobban kitáruló világot: megismerve az árvaházon kívüli életet és az önállóvá válás nehézségeit. Vele vagyunk, amikor még a férfiak kinevetik amiért a sakkversenyeken próbál indulni, majd akkor is amikor ugyanezek a férfiak megdöbbennek kivételes tehetségén. Szurkolunk neki a magánéleti nehézségek leküzdésekor, az alkoholizmussal vívott harca során és a férfiakkal kialakuló, sokszor nem túl szerencsés viszonyai alkalmával is. Komplex, többrétegű történetet kapunk, elgondolkodtató jelenetekkel és jellem-rajzzal.

A vezércsel egy abbahagyhatatlan mini-sorozat, remek rendezéssel és egy fantasztikus alakítással, Anya Taylor-Joytól. Értékelésem erős 90%. Ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a különleges történeteket. 

periodistas_szeles_logo.jpg

2021.02.13.14:09. 

A bejegyzés trackback címe:

https://periodistas.blog.hu/api/trackback/id/tr6617467050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2022.02.13. 22:39:53

Az utóbbi évek legjobb mini-sorozata szerintem a Vezércsel. Beth Harmon a legfőbb karakter egy nehéz életű nő, aki egész gyermekkorában alig kap szeretetet, mégis megállja helyét a való életben és a kinti világban. A film remek jellemrajzot készít róla, fokozatosan kibontakozó karakter-építkezéssel. Jók a fordulatok, színvonalasak a sakkozós részek és szakmai szempontból is tanulságos, hiszen közben a néző is megismer pár sakk-fogást. Három script készítő dolgozott a forgatókönyvön, de igazából szerintem a rendezés (Scott Frank) tette naggyá a végeredményt. És persze Anya Taylor-Joy, aki egyszerűen zseniális.
süti beállítások módosítása