Periodista

Vakcinatípusok - melyik hogyan "működik"?

2021. március 20. - Periodista.

Magyarországon 5 vakcinával folyik a lakosság COVID-19 elleni immunizálása, mely március 20-án már 1,5 millió ember beoltását jelentette [forrás]. Az 5 vakcina hatásmechanizmusát tekintve három csoportba sorolható:

  • 1.) - Vektor alapú vakcinák. Ide tartozik a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V.
  • 2.) - Genetikai alapú mRNS vakcinák. Ide tartozik az amerikai Pfizer és Moderna
  • 3.) - Elölt vírus alapú vakcinák. Ide tartozik a kínai Sinopharm vakcina

Laikusokként nagyon nehéz eldöntenünk, melyik lehet a legjobb számunkra. A szakértők szerint MIND hatásos az új típusú koronavírus ellen, de teljesen másként fejtik ki hatásukat. Nézzük a különbségeket.

vakcina.jpg

A kép forrása: MTI

A vektor alapú (vagyis vivőanyagra épülő) vakcináknál egy semleges, hordozóvírus (adenovírus) juttatja szervezetünkbe a koronavírus tüskefehérjéjét egy DNS darabkában. Ezt a vivőanyagot vagy hordozóvírust nevezik a szakértők vektornak (ez egy szaporodásra képtelen és ártalmatlan vírus). A vivőanyaghoz kapcsolódó vírusfehérje aztán antitest előállítására, vagyis ellenanyag képzésére ösztönzi szervezetünket, így legközelebb, amikor valódi koronavírussal találkozunk, már készen áll testünk a kórokozó legyőzésére. Vagyis a szervezetünkbe juttatott koronavírus-kód immunreakciót indít el bennünk, mely úgy zajlik le testünkben, hogy tünetmentesen (vagy legalábbis minimális és nem súlyos tünetekkel) felkészülünk a védekezésre.

Az mRNS vakcinák két dologban különböznek a vektor vakcináktól az egyik, hogy ezeknél nem egy vírus viszi testünkbe a koronavírus-kódot, hanem egy lipidburok, a másik pedig, hogy ebben a lipidburokban úgynevezett messenger RNS található, mely a vírusfehérje előállításának genetikai utasításait tartalmazza. Vagyis nem maga a vírusfehérje jut testünkbe, hanem annak előállítási receptje (mRNS -ben) és az előállítás után indul be az ellenanyag termelődés.

A harmadik típusú, elölt vírus alapú vakcinák, mint a kínai Sinopharm, valódi, de "hatástalan" elölt koronavírussal immunizálnak és váltják ki az immunválaszt. Ez afféle hagyományos megoldás, mely az első vakcinák óta "működik". Az itt következő kimutatás szerint [forrás forbes.hu] a két vezető vakcina, melyekből a legtöbb érkezett hazánkba, a Pfizer és a kínai Sinopharm. Harmadik az AstraZenca, negyedik a Szputnyik és utolsó a Moderna.

pfizer_sinopharm.jpg

forrás: forbes.hu

Akármelyik típus is kerül számunkra "felajánlásra" mindegyik jobb, mint a fertőződésre várni, mely most már akár a 30-as korosztálynál is okozhat elhalálozást. Hivatalos mortalitása (elhalálozási rátája) 2,3 - 3%, ám a 65 év felettieknél és a kockázati csoportokban ennek sajnos többszöröse. A riasztó adatok miatt is fontos a vakcina-programban részt vennünk és  tisztában lennünk a különböző oltóanyagok működéseivel.

A SARS-Co-2 ugyanahhoz a koronavírus néven ismert nagy víruscsaládhoz tartozik, mint a SARS-CoV, és elsőként 2019 decemberében azonosították Kína Wuhan városában. A vírus feltehetően denevérekből származik, mint ahogyan a SARS-CoV vírus is, és egy köztigazda által került át a denevérről az emberre. A vírus megjelenése óta emberek millióit fertőzte meg Kínában és további százmillió embert a világ más országaiban. A SARS-CoV-2 vírusfertőzés által okozott COVID-19 megbetegedés becsült halálozási rátája mai tudásunk szerint (minimum) 2,3% körüli. Úgy tűnik, hogy az idősebbek esetében vagy azoknál, akiknek valamilyen alapbetegségük van, súlyosabb lehet a betegség lefolyása vagy nagyobb a szövődmények kialakulásának kockázata. A leggyakoribb tünetek a láz, száraz köhögés és a légzési nehézség, illetve súlyos esetekben tüdőgyulladás alakulhat ki. /Forrás: webbeteg.hu/

Források, bővebb információk:

periodistas_szeles_logo.jpg

2021.03.20.23:32

A bejegyzés trackback címe:

https://periodistas.blog.hu/api/trackback/id/tr5116472052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2021.03.22. 11:36:18

Europa szerte 99,8-99,9% a virus tulelesi aranya, ergo semmilyen vakcinara nincs szukseg.

Oregeknek meg korlatozottan hatasos, mert keves antitestet termelnek. Mostanaban a napi elhalalozok tobbsege mar legalabb 1 oltast kapott, persze ezt nem irjak az alapbetegsegeik koze, ravasz

Motorogre 2021.03.22. 11:41:21

Mivel már kétszer voltam koronás, a kínaira hajtok: a hosszútávú mellékhatások kockázatát ez biztos nem fogja nálam növelni .
A rokonságban már vannak expressz-halottak ...tehát oltassa magát mindenki.
Hajtok = decemberben regisztráltam, >65 vagyok, a kanyarban sincs az oltásom, bármi lett légyen is vaj'h

Argus_ 2021.03.22. 11:53:25

@Larry Silverstein: Ja persze 99,9% -os a túlélési arány. Ez van ha valaki a Tapsi Hapsiból tájékozódik. :D :)))))))))))))))))))

Larry Silverstein 2021.03.22. 12:14:59

@Argus_: Ahol 1000 a kovid halott 1 milliora, az szerinted hany %
nalunk 2000, azaz 99,8% a tulelesi arany

ezt is ugy kell erteni hogy mindenki aki pozitiv PCR tesztet produkalt az elmult evben, az megy a korona statisztikaba akkor is ha autobalesetben halt meg
www.facebook.com/watch/?v=373091350404117

Periodista. 2021.03.22. 12:18:24

@Larry Silverstein: A SARS-Co-2 mortalitása egészségeseknél 3%. Hivatalos adat. Időseknél, kockázati csoportoknál akár 10% is lehet (vagy több). Olvass utána.

Alick 2021.03.22. 12:29:28

@Larry Silverstein: Így szerepelhetne az is a történelemkönyvekben, hogy a II.vh-ban a ruszki támadást a Don-Kanyarban a magyar népesség 99.3 %-a túlélte.
:)

kommentes nikk 2021.03.22. 12:47:53

@Larry Silverstein: te hülye, te igazolt pozitívok közüli elhalálozást szorzol fel a teljes - korántsem teljes egészében fertőzött - lakosságra. Így aztán persze kijön a 99.999999999%, csak oltári marhaság az egész.

padlogaz 2021.03.22. 13:44:21

és nálunk még relatíve jó az átoltottsági helyzet. németországban élő ismerősök, rokonok 80 felett még javában várnak az oltásra...

vanRob 2021.03.22. 14:19:46

@MAXVAL birсaman közíró: Jajjj, de hiányoztak már a fizetett kommentjeid. Ja, nem...

vanRob 2021.03.22. 14:27:18

@Nevem Dán, Bogdán: A "hogyan működik"-re nem kell keresni a választ, azt a szakemberek pontosan tudják. A 3 technológia közül az mRNS a legfiatalabb, Karikó Katalin a 80-as évek közepétől már ezen dolgozik.
A kérdés inkább az, hogy mennyi ideig ad védelmet, vagyis az egyszer betanított szervezet mennyi időn keresztül lesz képes az ellenanyagot önállóan előállítani. Illetve a másik nagy kérdés, hogy a szervezetbe jutástól számítva, egy beoltott esetében milyen eséllyel adódik tovább. Erre majd csak 5-6-8 év múlva lesz válasz. Kábé ez lenne a gyógyszerteszt "normális" menete, és nem az, hogy a különböző (asszem 4) fázisokat párhuzamosan tolják le, így spórolva meg az egyes fázisok utáni elemzés-korrekció lépéseket.
Ja, és halmazatiként, senki sem tudja, hogy a vakcinák most kifejlesztett változata milyen védelmet ad egy jövőben megjelenő vírusmutáció esetén.

vanRob 2021.03.22. 14:28:46

@MAXVAL birсaman közíró: magadból indulsz ki? Az enyémért nem fizet a kommunista párt. Mondjuk azt hallottam, hogy sokan puszta önszorgalomból nyalnak. Pedig ha már szar meló a fidesz mellett kommentelni, legalább fizetnének érte.

vanRob 2021.03.22. 15:57:38

@MAXVAL birсaman közíró: A véleménynyílvánítás a célom. Meg a hazugságokra rávílágítás. És igyekszem tényekkel helyrerakni az ok nélkül "libsi"zőket.
A legtöbben a bégetésnél nem is jutnak tovább, a tényekkel való találkozáskor meg azonnal menekülőre fogják.
Páran vita helyett csak hátrafelé bírnak mutogatni, mintha a mostani kommunista párt (élén a főtolvajjal) lopásaira és egyéb bűneire bármilyen mentséget is adna, hogy ki mit csinált 10-20 éve. Merhogy ez is meg az is lopott. Na és? A tetű fidesz is lop, meg aki utánuk jön, az is lopni fog. És? Attól, hogy írnak rá egy törvényt, attól az még lopás marad. Egyébként is, a védekezésként másra mutogatásnál nem sok szánalmasabb dolgot tudok elképzelni.
A csak alpári stílusra képeseket igyekszem kerülni, abban a fidesz trollok vitathatatlanul előttem járnak.

vanRob 2021.03.22. 16:14:03

@MAXVAL birсaman közíró: a fidesz a kommunista. Az elveik alapján mindenképp. A lopás ballib propagandaszólam? Hát te tényleg nem ebben az országban élsz, mondjuk ezt tudjuk. A lopás az lopás. A szintje pedig nem tűrhető. Tényleg, mennyire is hihető, hogy miközben a kommunista főtolvaj környezetében mindenki milliárdossá "válik", közben szegénynek meg nincs semmilye? Huhhh, annyira hihető... De nem is ez a lényeg. Ha valaki, és bőven van ilyen a tolvajpártnál, szóval ha valaki úgy jut kormányzati támogatáshoz, hogy abból a saját vagyonát gyarapítja, nos az lop. Nincs itt libsi, vagy szoci, vagy bármilyen propaganda. Lop.
Alpári? Akkor te még nem olvastál fidesznyik kommentelőt. Haver, 2-3 pengeváltás után olyan alpári stílust bírnak megütni, hogy az már beteg. Vagy ha azt normálisnak gondolod, akkor nálad komoly probléma van. Nem is csak alpári, de olyan sötét, hogy görbül körülötte a tér.
Akasztgatás? Haver, te tényleg nem látsz a pályán...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.03.22. 16:14:54

@Larry Silverstein: "Mostanaban a napi elhalalozok tobbsege mar legalabb 1 oltast kapott"

Ez az alapvetésed igazán megérdemelne egy forrásolást is. Konteo.hu?

Medgar 2021.03.22. 17:20:42

@Larry Silverstein: Ezt a hülyeséget már befejezhetnéd...

Billy Hill 2021.03.22. 19:22:11

Valami olyasmi rémlik, hogy nem azért kell a koviddal foglalkozni, mert annyira sokan meghalnának benne, akik amúgy nem tennék (bár itt is igaz, hogy minden egyes halott túl sok!), hanem azért, mert akik súlyosan megbetegednek benne, azoktól eldugulnak a kórházak, és megnehezedik/ellehetetlenül a működésük...

A lakosság megfelelő átoltottsága mint A-terv mellett ezt persze meg lehetne mindent oldani egy B-tervvel is, hogy ti. életbe lép a darwinizmus, és mindenkit hagynak meghalni, aki annyira elkapta. Tessék, lehet választani! Szerintem elő a farbával; akinek nem tetszik az oltás mint olyan, az javasolja már a B-verziót, legyen kedves! Vagy ha akkor mégis A-terv, úgy tessék igényelni azt a szurikát, és tessék idővel elbattyogni beadatni, amikor lesz végre elegendő...

Pierr Kardán 2021.03.22. 19:48:16

Ki kapott már oltást? Mi a tapasztalat?

Ma délután kaptam Szputnyik-V oltást, az előkészítéssel, oltással, papírmunkával együtt kb. 60 percet voltam az oltóponton. Ez idő alatt 2 embert vittek el hordágyon, mert annyira rosszul lettek, hogy az oltás utána kötelező 15 perces várakozás közben egyszerűen leestek a székről :-(

Más vakcinatípusra is ennyire rosszul reagál a szervezet?

gigabursch 2021.03.22. 20:05:28

@Motorogre:
Én igazoltan egyszer szrptemberben, igazolatlanul meg még egyszer, tavaly februárban. Az volt a durvábbik.
Én is jelentkeztem, de hozzád képest korhátrányban (előny?) vagyok.

Tamagucsi 2021.03.22. 20:23:50

@Larry Silverstein: Megjegyzem, nekem tavaly október 20.-án csináltak egy sportverseny miatt PCR-tesztet, azóta van feldagadva az arcom, az orvosok semmit sem tudnak velem tenni. Megjegyzem még, a virus addig marad velünk, amig vakcinázunk, mert mindig újabb és újabb mutáns egyedeket kénytelen létrehozni az életben mardásához. A harmadik fellángolás után - történelem - mindig kihunyt az erejük. Most betáblázzuk magunkat vele pár tíz évre.

Négyes_ 2021.03.22. 20:24:58

@Pierr Kardán: Én AstraZenecát kaptam előbb február 16-án, majd március 17-én. Egyik után sem volt semmi tünetem.

Aldou Raine 2021.03.24. 12:03:49

@MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott): "A Fidesz egyetlen kommunista alapelvet sem követ" Ez bájos. Te melyik barlangban laksz? Nem zavar a fény, ha előjössz?

- A Fidesz diktatúra saját tulajdonba veszi a sajtót (az összes megyei lapot), Indexet ... stb
- Államosít
- Állampártot hoz létre
- A párt-funkcionárusi kört gazdagítja, kivételezett körré téve a párt-titkári kasztot (hol is volt ilyen utoljára), akik jachtozhatnak, helikopteren járhatnak .. stb
- A pártvezetőt teszi meg legfőbb állami vezetővé

Soroljam még hogy mennyiben követ kommunista alapelveket?

solar flare 2021.12.08. 17:57:43

@Négyes_: Nálam hasonló időpontokkal szintén A-Z, és semmi tünet.
süti beállítások módosítása