Periodista

Ami hatásos a koronavírus ellen

2020. március 27. - Periodista.

Egyelőre nincs "csodaszer" de készül már a vakcina, az amerikaiak legalábbis gőzerővel dolgoznak rajta és Németországban is vannak már részeredmények. Emellett antitest kutatások is zajlanak: az Utrechti Egyetem és a hollandiai Erasmus Orvostudományi Központ kutatói állítólag már megtalálták a hatékony ellenanyagot, csak a tesztelések és igazoló kísérletek tartanak még hónapokig. A legfrissebb hírek szerint pedig a WHO kutatói találtak négy olyan hatóanyagot, melyek képesek gyógyítani a COVID-19 -et, de legalábbis segítik a felépülést belőle. (Az egyik a korábban is már tesztelt klorokin nevű vegyület, melyet eddig főleg malária kezelésére használták.)

vedekezes.jpg

Mindhárom megoldás - a vakcina, az ellenanyag és a gyógyszer is - megszülethet akár 6-12 hónapon belül is. (Ez az egészségügyi törvények, előírások szigorúságán múlik, melyek minden országban bizonyos számú kísérletet és adott hosszúságú tesztelési időszakot írnak elő a forgalmazás előtt.) Csak az a gond ezzel az egésszel, hogy nekünk MOST kellene mind a vakcina, mind az ellenanyag, mind a gyógyszer. Mi lehet akkor hatásos a SARS-CoV-2 (koronavírus) ellen? Nos a közismert tényezők mellett van még valami. De előbb a három védekezésről:

  1. -- kerülni az érintkezést másokkal
  2. -- rendszeresen kezet mosni, kézmosások közt nem nyúlni arcunkhoz, szánkhoz
  3. -- szájmaszk viselése, ha elkerülhetetlen lakhelyünk elhagyása

A negyedik, amit megtehetünk az a D vitamin rendszeres szedése. A D vitamin szervezetünkre gyakorolt kedvező hatásáról, betegség és rák megelőző tulajdonságairól már évek óta olvashatunk különböző orvosi cikkeket, tanulmányokat. (A témában az egyik legjobb cikket a semmelweis.hu jelentette meg néhány éve.) Most azonban az is egyértelművé vált, hogy immun-erősítő hatása kulcsfontosságú lehet a koronavírussal szembeni védekezésben (források: itt és itt illetve itt). A D3 vitaminból naponta 1000 - 4000 Nemzetközi Egység (NE) szedése ajánlott, amihez szabad levegőre és napfényre kijárás is javallott. Ez némileg ütközhet a kijárási korlátozással, de a rendelet 4. § d) pontja és az 5. § megengedi a szabadidős tevékenység végzését egyedül vagy egy háztartásban élőkkel.

A járvány a mai napig (azaz március 28-ig) világszerte 622 548 megbetegedést okozott és 28 812 halálesetet generált. (adatok forrása: worldometers)

korona_orszagonkent_marc26.jpg

forrás: nypost.com

A fenti térkép-ábra szerint a legtöbb fertőzés listáján az első helyet a napokban átvette az Egyesült Államok, ahol 100 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma (ez Kínánál és Olaszországnál is magasabb). Az elhalálozást illetően továbbra is Olaszország (Lombardia tartomány) vezet, ahol már elérte (és meghaladta) a 9 ezret a vírus halálos áldozatainak száma.

A későbbiekben talán jön már a mérséklődés a legrégebb óta járvány sújtotta országokban és a csúcs elérését követően remélhetőleg csökkenni kezd végre a megbetegedések száma. Most a legfőbb probléma az, hogy a lakosság mozgása és érintkezése miatt még mindig bővül szinte mindenhol a fertőzöttek köre [lásd a lenti térképet a szomszédos országokról]. Azok közül pedig akik megkapják a koronavírust, 15-20 százalék kórházi kezelésre szorul (többnyire intenzív osztályokon).

korona_eu.jpg

Amit mi, egyszerű lakosok, polgárok megtehetünk, az az otthon maradás és a védekezés, az említett három eszköz mellett (érintkezések minimalizálása, kézmosás, szájmaszk viselés) "D" vitamin szedésével is.

periodistas_szeles_logo.jpg

2020.03.27.14:53

A bejegyzés trackback címe:

https://periodistas.blog.hu/api/trackback/id/tr8715563494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2020.03.28. 17:55:15

A "D" vitamin immunerősítő anyag. Preventíven hatásos lehet valóban! Erősen ajánlott, főleg időseknek!

Fikalnyik Eugén 2020.03.28. 18:14:13

És - mint azt tudjuk - a D vitamint az emberi szervezet a napsugárzásból is előállíthatja, érthető, hogy az Európában két legnagyobb éves napsütéses órákkal rendelkező országban a legnagyobb a megbetegedések száma: az olaszoknál és a spanyoloknál :P
Persze attól baja senkinek nem lesz ha naponta nyom 2000mg C vitamin + 2000NE D vitamin kombót, de egy 100 forintos maszk kötelezővé tételével többre mennénk...
Már ha lenne.

2020.03.28. 18:27:02

Most jön napozásos időszak, én azt preferálnám. Ha süt a nap, és nem fúj a szél, simán ki lehet már feküdni a napra.

Control. 2020.03.28. 19:22:56

@Fikalnyik Eugén: Cseszheted a maszkod, ha gyenge az immunrendszered.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.28. 19:48:30

az olaszoknal es spanyoloknal is hogy bejott a sok napsutes.

Magányos Farkas_ 2020.03.28. 20:13:50

@droid_: @inteligens elenzéki: @Fikalnyik Eugén: Önmagában a napsütés lóf@szt sem ér. Kell magát a "D" vitamint is szedni. Most járványidőszakban napi 3-4 ezer NE -t. A napsugárzás a D vitamin beépüléséhez kell, MIUTÁN megkaptad.

Emmett Brown 2020.03.28. 20:42:52

@Alekszej Antonov: ezt honnan sikerült így összehoznod?

D vitamin a bőrben keletkezik napfény hatására.

Szedni meg pont ezért nem járvány idején kell, hanem ősztől tavaszig, amikor nincs elég napfény.

Ma fél óra kint elég volt, ha nem csak az arcod és a kézfejed volt fedetlen.

Control_ 2020.03.28. 21:01:34

@Emmett Brown: szerintem tájékozófj kicsit. A posztban van pár link.

Medgar 2020.03.28. 21:17:14

@Alekszej Antonov: Ezt a baromságot hol olvastad? A D-vitamin képződési helye a bőr, mégpedig 7-dehidrokoleszterinből jön létre UV-fény hatására, ebből lesz hatásos formája a májban, a vesében hidroxilálás útján (1,25-dihidroxikolekalciferol).

Magányos Farkas_ 2020.03.28. 21:26:08

@Medgar: És szerinted a tél végén, mikor fél évig alig kaptunk napfényt mégis mi s fenéből képződik bennünk D vitamin, ha nem juttatjuk be tsbblettaként? Hmm?

tireless treehugger 2020.03.29. 15:06:09

Én a holdfényre esküszök, rövid hullámhosszú holdsugárzás a csontokban képezi a xzb23 (kódneve: mangó) vitamint ami nélkülözhetetlen az ellenálló immunrendszerhez. Mangó evéssel is lehet pótolni, de nagyrésze nem a gyümölcshúsban van hanem a magjában, szopogatással és enyhe rágcsálással kioldódik belőle.

Azokban a holdfényes országokban ahol a mangómag szopogatás is elterjedt, egyáltalán nincs vírusfertőzött.

tireless treehugger 2020.03.29. 18:57:42

@Kotit: mi van?, mi van?, hallottál valamit?.

Magányos Farkas_ 2020.03.29. 20:57:46

@tireless treehugger: Tipukus pannon idiotizmus. A marhaságokat beszopja, az értelmest nem hiszi. De semmi gond: nehogymá bevedd a D vitamint. Marhaság tesó. Maradj a mangóná. Há má hogyissné hó bevedd s dokik dumáját, úgyse tudhassák a tutit. :)))))

Master. 2020.03.29. 21:01:15

@Alekszej Antonov: :))) Van akit csak összezavar ha valami értelmes újat olvas. "Maszk oszt kész." Ennyi megy át nekik. Ha orvosok is irnak le valamit mondjuk a D vitaminról ők azt jobban tudják. ... Há nehogymá.... :D
süti beállítások módosítása