Periodista

Koronavírus - véletlen volna a felbukkanása?

2020. március 17. - Periodista.

Alig 4 hónap telt el azóta, hogy 2019 november 17-én Kínában azonosították az első "új Koronavírussal" fertőzött személyt. A kórokozó a SARS-CoV-2 (angolul: severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) nevet kapta, míg az általa okozott betegséget COVID-19 -nek nevezték el. A "korona" elnevezést azért kapta, mert mikroszkópban mutatott képe a vírusburokból sugárirányban kinyúló fehérjekitüremkedések miatt napkoronára emlékeztették a vírust először kutató tudósokat. A SARS-CoV-2 forrásaként a vuhani vadhús piacot jelölték, meg ahol zoonozisként (állatról emberre terjedő betegségként) azonosították.

korona_virus.jpg

Március 18-ig világszerte összesen 206 900 fertőzéses esetet regisztráltak és 8272 -nél tart az elhalálozások száma. [forrás: CNN health] Legalábbis ennyi a hivatalosan bevallott esetszám, amiben nyilván nincsenek benne az állami kozmetikázások (szinte minden országban), az elhallgatott statisztikák és azok a fertőzöttek, akik nem fordultak orvoshoz (betegségük teljes lefolyása alatt). A hét legfertőzöttebb ország most a világon, sorrendben: Kína (80 894), Olaszország (31 506), Irán (17 361), Spanyolország (13 910), Dél-Korea (8413), Németország (10120), Franciaország (7730). [link]

Érdekességként megemlítendő: a Föld utolsó nagy járványa az 1918/20 -as spanyol-nátha járvány volt, mely legkevesebb 20 millió embert ölt meg (Európában kétmilliót). A 100 évvel ezelőtti pandémia az USA -ból indult ki (Kansasból) de mivel sokáig csak a spanyolországi adatokat tették közzé így a neve spanyolnátha lett. Érdekes módon éppen a fiatalokat sújtotta a leginkább, a halálesetek többsége 20 és 40 közöttiek közül került ki, akik mind másodlagos hatásként fellépő bakteriális tüdőgyulladásban haltak meg. Ez a járvány vitte el Ady Endrét, Kafka Margitot, sőt IV. Károlyt is.

A jelenlegi járvány is gyorsan terjed: alig telt el négy hónap és Európa rendkívüli állapotba került, Kína megroppant, az országok fele tanácstalanná vált. Nincs gyógyszer, nincs vakcina és nincs információ a vírus "működéséről". Véletlen volna? Valóban a semmiből érkezett? Aligha. Ha valamiféle "Pelikán-ügyiratként" tekintünk arra az elméletre, amin manapság egyre többen gondolkodnak el (utalva Alan J. Pakula 1993-as filmjére), kirajzolódik előttünk egy nagyon is valószínű forgatókönyv. Számomra ez ma Occam-borotvája a felmerülő kérdésekre adott legegyszerűbb (és legnyilvánvalóbb) válasz.

korona_jarvany.jpg

A kialakult helyzet ugyanis leginkább gazdasági szempontból katasztrófa - ami a háttérben összetettebb okokat valószínűsít -  a SARS-CoV-2 vírus miatt összeomlott Kína és Európa turizmusa, szociális ellátórendszere, munkaerőpiaca, oktatási és egészségügyi-hálózata, hamarosan bankrendszere is. Ugyanakkor kiugróan magas elhalálozás nincs, maradandó károk nem érték az erőforrásokat, csupán a "kulcs-országok" gazdasága sérült (Kína, Franciaország, Egyesült-Királyság, Németország, Olaszország, Spanyolország). Ha azt volt a cél, hogy relatíve gyorsan megbénuljanak és gazdaságilag visszaessenek bizonyos ipari országok, akkor a SARS-CoV-2 tökéletes eszköznek bizonyult ehhez. Enélkül egyébként is hogyan máshogyan lehetett volna ezt elérni? Pláne ilyen rövid idő alatt, mindössze 4 hónap elteltével?

Persze a károkat egyelőre nem lehet pontosan felmérni, hiszen közel sincs még vége: Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Közép-Kelet Európában még csak 1-2 hónap múlva (április - májusban) éri el a mélypontot a helyzet. (Sőt az sem kizárt, hogy nyár végéig vagy őszig húzódik a pandémiás időszak.) Nálunk jövő hétre várható a kijárási tilalom elrendelése, áprilisra - májusra pedig az ezres nagyságú fertőzött-szám.

Ami a szándékosságot illeti (szándékos vírus létrehozást és/vagy terjesztést), az első ezt alátámasztó tényező maga a térkép a járvány keletkezési helyéről:

kina_wuhan.jpg

Vuhan elhelyezkedése: Kína kellő közepén fekszik (főleg ha a szinte alig lakott nyugati részeket nem vesszük figyelembe). A fenti térképen is jól látszódik, hogy a Peking - Hajnan vonal (észak-dél tengely) közepén található, vagyis ha valakik egy egész Kínára kiterjedő járványt akartak volna elindítani, Vuhan tökéletes választás lett volna. És az is lett, ahogyan az elmúlt hónapok eseményei mutatták.

A második tényező (melyet a világ minden bűneseténél is mindig feltesznek a világ nyomozói): kinek állt érdekében? Nos, két jelentkező is akad, "akiknek" nem csupán érdeke, de lehetősége is adott egy világ-járvány megindításához: az USA és Oroszország. Mindkettőnek megvannak az okai a kínai és európai vetélytársak kiiktatására, a kérdés csak az: ki lépte meg végül. Vagy másképp fogalmazva: Putyin, vagy CIA? Mind Oroszországnak mind az Egyesült Államoknak vannak tartozásai (nem is kevés) Kína felé, mindkettejüket sérti a távol-keleti ország gyors és agresszív gazdasági terjeszkedése és mindkét államnak megvannak a biológiai-tudományos eszközei (szellemi apportja) egy ilyen lépés megtételéhez. Ráadásul Oroszországban alig akad fertőzött (legalábbis az ország méreteihez viszonyítva). Plusz az erős európai gazdasági hatalmak visszaesésével mindketten nyerni tudnak: a kínai mellett ugyanis a német, francia, brit, olasz vagy éppen a spanyol (és uniós) gazdaság is komoly vetélytársa az orosz illetve amerikai hatalmaknak.

A választ és saját verziónkat a megfogalmazott kérdésre nem adjuk meg, de arra kíváncsiak vagyunk, mire tippel a többség. Ezért kínáljuk fel a voksolás lehetőségét: 

periodistas_szeles_logo.jpg

2020.03.17.16:33

A bejegyzés trackback címe:

https://periodistas.blog.hu/api/trackback/id/tr3715530304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magányos Farkas_ 2020.03.17. 19:52:09

Az USA -ra tippelnék, csak épp kicsúszott a kezük közül minden: túlságosan Európára ment át, miközben maga Kína nem került a tönk szélére. Nem az történt, amire számítottak.

Paracord 2020.03.18. 15:24:36

Úgy látszik az Index szerkesztőket nem nagyon érdekli a téma. Nem tették ki a posztot. Az embereket pedig biztos érdekli. Igy is olvasgatják kizárólag egymásnak ajánlva (kirakva sehol nem láttam).

Eremitha 2020.03.18. 20:07:44

Érdekes felvetések. Nekem sem áll össze ez így. A semmiből jön, Kína demográfiai övezetének mértani közepén bukkan fel, ellenszer, vakcina nélkül. És az oroszoknál semmi gáz. És ez nem tűnik fel a többségnek ...

Untermensch4 2020.03.18. 21:46:30

@mutatis mutandis: "És az oroszoknál semmi gáz. És ez nem tűnik fel a többségnek ..."

És az indiaiaknál semmi gáz. És ez nem tűnik fel a többségnek ...

www.nytimes.com/interactive/2020/world/coronavirus-maps.html

Eremitha 2020.03.19. 09:03:57

@Untermensch4: Ahogyan Burkina Fasoban sem. De ... sem India, sem Burkina Faso nem tudott volna ilyen fejlett biológiai fegyvert alkotni és bevetni.

Gery87 2020.03.26. 00:47:18

Nincs itt semmi konteo:
Minden érintett ország gazdasága sérült, Kína már túl van rajta, az USA-ban viszont egyre inkább gond...direkt tökön lőtték volna magukat? nem hinném...
A globális világban mindenki függ mindenkitől, Kína túlzott gyengítése SENKINEK nem érdeke....Európának se és az USA-nak se....
Egymás felé el vannak adósodva ugyebár.
Az oroszok meg abból élnek hogy veszik a szar olajukat és kb ennyi....semmi egyebük nincs, egy döglődő Európa nem jó nekik: ja hogy de kína....nem hinném hogy ennyire hülyék lennének...minden Kínából jön, az utolsó félhülye expártitkár is megmondja hogyha ott vmi van, akkor elterjed az egész világon...
Occam borotvája? Ez egy sima előre nem látható járvány, ami a túlzsúfolt minden szart megevő, áruló, mocskos kínai piacokról került ki. Ennyi.

]{udarauszkasz 2020.04.06. 07:18:16

Kina erdeke volt ez egesz. Hiaba mondjak, hogy nem genmodositott virus, attol meg hagyomanyos modon szelektive ki lehet ugy tenyeszteni egy virust, hogy demoralizalo nem szazszalekig hatasos fegyverkent pont a demokratikus berendezkedesu tarsadalmakra merje a legnagyobb csapast. Kina elerte ezzel, hogy a hozza hasonlo rendszer hoditson a vilagon. Megfigyeles, nyomkovetes, a szabadsag visszaszorulasa. Az ellenorzes es biztonsagtechnika baromi nagy bolt, foleg Kinaban. Oket meg nem erdekli par ezer halott a sajat foldjukon, vannak elegen, de ha ezzel sokkal nagyobbat utnek a rivalisokon...

zeddez 2020.04.09. 14:29:20

@]{udarauszkasz: pontosan
ahol fat vagnak ott hullik a forgacs

raadasul most lementek a reszvenyarfolyamok is a vezeto tozsdeken, mindent joval olcsobban tud felvasarolni vagy csak reszlegsen bevasasarolni magat a kinai allam, meg seggre ult az EU es a USA gazdasaga, a sajatja meg messze nem

a tavol-keleti munkabiztonsagarol meg azon eloirasok betartasairol meg kar is beszelgetni
ez olyan siman abbol a wuhan-i virologia laborbol kerult ki, mint a szel

csak nem fog kiallni egy vezerhuszezredes, hogy titkos katonai laborkent is mukodott az amuyg 60+ eve meg Mao elvti alatt alapitott mar akkor is virologaiai kutato intezetnek epult ojjektum, mert ez akarmit is kamillaznak is sehol a vilagon nem csak polgari celu, foleg nem egy diktaturaban
komcsik, akkoris hazudnak, amikor kerdeznek

anno a CCCP-ben is volt egy Anthrax fertozes egy zart varosban, ahova meg ahonnan nem lehetett csak ugy siman ki-be jarogatni, akkor derult ki ott is, hogy a varos kellos kozepen egy katonai virus labor van, ahol ezekkel kiserleteznek:

hu.wikipedia.org/wiki/Jekatyerinburg

]{udarauszkasz 2020.04.09. 15:11:07

@zeddez: eleg ramaty egy eghajlata van, olyan az ido ott juliusban, mint itt majusban, pedig nincs is annyira eszakon.
Mindenesetre lesz itt kutyavilag, ha hivatalosan is bebizonyosodik, hogy biofegyver szabadult el.
Mellesleg az amerikaiaknak is megvolt a maga biologiai Csernobilja: Lyme Borreliosisnak hivjak, igen, ez is biologiai fegyvernek keszult, elvileg az erdoben rejtozo gerillahadtestek demoralizalasa lett volna a celja. Hat jol sikerult. Elvileg bebizonyitottak, csak nem hivatalos, mert akkor az usakok annyit fizetnenek tobbek kozott Europanak karteritest, hogy Trump inkabb szetlone minket a csaba..
süti beállítások módosítása