Periodista

Az USA és Oroszország haderejének összevetése

2021. július 02. - Periodista.

Annyi súrlódás, diplomáciai összeütközés, sőt katonai incidens jellemzi Oroszország és az Egyesült Államok (illetve szövetségesei) viszonyát napjainkban, hogy az már a hidegháborús időket idézi. Érdemes összevetés tenni tehát a két szuperhatalom katonai erejét illetően. Viszont a feladat nem is annyira egyszerű. Milyen fegyvernemeket vegyünk figyelembe? Melyek tekinthetőek kiemelten fontosnak? A népességszám, a fegyverben tartott létszám és a hadseregre fordítható budget (katonai kiadások kerete) biztosan fontosak.

usa_orosz_hadseregek.jpg

A fenti táblázat - melynek adatait a globalfirepower.com nevű biztonságpolitikai oldal szolgáltatja - a korábbi évtizedekben kiemelten kezelt fegyvernemeket veszi figyelembe. Az adatokból az látszódik, hogy az atomfegyverek terén kiegyenlített ugyan a viszony, ám a többi fegyvernél (a harckocsikat és tengeralattjárókat leszámítva) minimum kétszeres az amerikai fölény. Vadászgépből az amerikaiaknak 1956 db van, az oroszoknak 789 db, ami két és félszeres különbség; támadó harci helikopterekből pedig 904 kontra 538 a  helyzet (közel kétszeres eltéréssel). Nem beszélve arról, hogy a flottát illetően óriási a minőségbeli különbség, mert bár szám szerint nagyobb az orosz haditengerészet eszközállománya (hajóállomány), az amerikai jóval felszereltebb és korszerűbb (pl. amerikai romboló-osztályok). Külön kiemelendő, hogy az USA rendelkezik 14 db olyan atom-tengeralattjáróval, mely ballisztikus (nagy hatótávolságú) rakéták kilövésére alkalmasak. Ezeket nevezik "boomereknek. (A USS Nevada például 20 db Trident rakétát tud kilőni. forrás.) Kínának csak 6 ilyenje van, Oroszország az Akula (1 db) és Borej (5 db) osztályokkal illetve a legújabb, Belgoroddal tud hasonló erőt felvonultatni. 

A szupermodern fegyverek fejlesztéseit illetően - például: harci drónok, mesterséges intelligenciájú robotrepülőgépek, ballisztikus intelligens rakéták, űrfegyverek, elhárító-rendszerek ... stb - a katonai budget nagysága a döntő, hiszen óriási költségvonzattal jár ezek előállítása, fejlesztése. A katonai költségvetés terén pedig az USA közel hússzoros fölényt élvez, hiszen évente 740 milliárd dollárt költhet mindezekre, szemben Putyin csekélyke 42 milliárdos éves keretével. Ugyanakkor az USA katonai költségvetésének jelentős részét repülőgép-hordozói fenntartására és építésére fordítja, sokak szerint pazarló módon.

roosevelt_hordozo.jpg

Az amerikai Roosevelt hordozó (CVN-71) az Arab-öbölben. A kép forrása: news.usni.org

Az Egyesült Államok tengeri csapásmérő egységeivel - melyek mindig egy-egy repülőgép-hordozó köré tömörülnek (külön flottaegységeket alkotva) - képes a Föld szinte minden fontos pontján egyszerre jelen lenni és szükség esetén azonnal katonai csapást mérni bárkire. Az USA ennek a képességnek a fenntartása miatt költ annyit anyahajóira. Jelenleg 12 db  amerikai hordozó rója a tengereket, de 2027-ben hadrendbe áll a USS Enterprise, 2030-ban pedig a USS Doris Miller. Ami a többi ország repülőgép-hordozóit illeti: Kínának, Angliának, Olaszországnak kettő, Oroszországnak, Franciaországnak, Indiának és Spanyolországnak pedig egyetlen laposa van. (Az oroszok anyahajója az Admiral Kuznyecov korszerűtlen, elavult és sokkal kisebb harcértékű hordozó, mint bármelyik amerikai, atommeghajtású lapos.)

Amerika teljes hadereje - minden fegyvernemét összeadva (hadsereg, haditengerészet, tengerészgyalogság, légierő, partiőrség) és az otthoni illetve külhonban állomásozó egységeit is beszámítva - ma kétségtelenül a legnagyobb haderő a világon. A sorban következő Oroszország jócskán lemarad tőle, hadseregének nagysága ütőereje talán egyharmada csupán az amerikainak. (Kína ugyan gyorsan fejleszti hadseregét, de még mindig csak harmadik a sorban.)

Tegyük mindehhez hozzá: az USA mögött egy 30 országból álló óriási katonai szövetség is ott áll, a NATO; míg Oroszország csak a pár országot tömörítő CSTO -t tudja felmutatni. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor a nyugati hatalmak fölénye sokszoros.

periodistas_szeles_logo.jpg

2021.07.02 (11:49)

A bejegyzés trackback címe:

https://periodistas.blog.hu/api/trackback/id/tr4016610822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.12.08. 17:57:49

Játék a számokkal.
Igazában a drónkérdésről, a legmodernebb rakéta és űrtechnológiáról még ugyanúgy semmit nem tudunk.
Szerencsére.
süti beállítások módosítása