Periodista

A sajtószabadság helyzete a világban

2019. április 28. - Periodista.

Alig 5 nappal a nemzetközi sajtószabadság napja előtt (melyet az ENSZ május 3-ra tett), érdemes áttekinteni ezt a meghatározást és megnézni, milyen is jelenleg a sajtószabadság helyzete a világ országaiban.

A sajtószabadság korunk egyik legtöbbet emlegetett fogalma, melyet rengetegen értelmeznek hibásan és használnak helytelenül. Nem azt jelenti ugyanis, hogy bárki, bármit megírhat a lapokban és on-line felületeken, hanem egy ennél jóval árnyaltabb politikai szabadságjogot. A lényege, hogy a hatalomtól teljesen függetlenül és szabadon működő (és létrejövő) sajtó-orgánumok, önállóan dönthetnek megjelenő tartalmaikról, melyek vonatkozásában nincs rajtuk politikai nyomás, így akár az aktuális hatalmat, kormány-pártot, kormányzatot, vagy államvezetést kritizáló írásaikat is szabadon publikálhatják. A sajtószabadság azonban jelenleg a Föld 200 országa közül, csupán a valódi demokráciákban biztosított. (Erről bővebben később még lesz szó.) Az itt következő térképen fekete színnel vannak jelölve azok az államok, melyekben a legkevésbé sem biztosított a a szabad sajtó és egyre világosabb színekkel jelölték azon országokat, ahol egyre jobb a helyzet ezen a területen.

freedom_house.JPG

 A történelemben a sajtószabadság a felvilágosodás (XVIII. század), az amerikai függetlenségi háború (1775-1783) és a nagy francia forradalom (1789-1799) eseményeinek, vívmányainak illetve elveinek folyományaként jelent meg a világ köztudatában. Nálunk, Magyarországon a reformkor (1830-1848) és főleg Kossuth hangsúlyozta ki először jelentőségét. A XX századra Európában valódi polgári szabadságjoggá vált, melyet a legtöbb ország az egyik legfontosabb demokratikus elemnek tekintett.

Ugyanakkor a század két nagy diktatórikus rendszere: a nácizmus és a kommunizmus felfüggesztették gyakorlását: a nácizmus 12 esztendőre (1933-1945), a kommunizmus pedig 73 évre (1917-1990). Adolf Hitler 1933-ban végeztette ki Fritz Gerlich újságírót (és történészt), aki az újságok hasábjain figyelmeztette volna a világot a nácizmus veszélyére, Sztálin pedig Alekszandr Szolzsenyicin írót ítéltette 11 év kényszermunkára és bizony nálunk is rombolt a két szélsőség: Horthy Miklós előbb Somogyi Bélát (1920), majd 1942-ben Rózsa Ferenc újságírókat végeztette ki, Rákosi viszont az egész hazai sajtót hallgattatta el hosszú évekre.

A sajtó a XX. század folyamán háborúknak és egész elnökségeknek vetett véget, elég a vietnámi háborúra gondolnunk (melynek befejezéséhez vezető tömegmozgalmakban meghatározó szerepe volt a harctéri újságíróknak - lásd Nick Ut fotóit) és elég Richard Nixon bukását felidéznünk, aki a sajtó által kirobbantott Watergate botrány után kényszerült lemondásra. (Máig az egyetlen amerikai elnök, aki egy botrány kapcsán bukott meg.)

Ugyanakkor tény, hogy ma a sajtó a világ 200 országának csak maximum felében működik teljesen szabadon (a poszt bevezetőjében leírt módon) viszont a szuverén államok másik felében "részben szabad" vagy pedig egyáltalán nem szabad a működése. Ha írásunk elején szereplő, Freedom House által készített térképet tanulmányozzuk, jól láthatjuk, hogy Észak-Amerika, Nyugat-Európa, Japán, Dél-Korea, Tajvan, Ausztrália és Dél-Afrika mellett csupán néhány ország büszkélkedhet korlátozások nélküli médiával. Viszont Afrika és Ázsia túlnyomó részén, így a nagyhatalomnak tekinthető Oroszországban és a jelenleg is kommunista "egy-párt rendszerben" működő Kínában messze nem biztosított az újságírás szabadsága.

Ha konkrét számokban szeretnénk látni a világ országait a sajtószabadság fényében, akkor a Press Freedom Index mutatója alapján felállított listán az első 12 ország a következő: Norvégia, Finnország, Svédország, Hollandia, Dánia, Svájc, Új-Zéland, Jamaica, Belgium, Costa Rica, Észtország, Portugália; az legutolsó 12 helyezett pedig, ahol 2018-ban a legrosszabb helyzetben volt a sajtószabadság: Türkmenisztán, Észak-Korea, Eritrea, Kína, Vietnám, Szudán, Szíria, Dzsibuti, Szaúd-Arábia, Laosz, Irán, Kuba. 

A fejlett nagyhatalmak a lista első negyedében szerepelnek: Németország (13.), Franciaország (32.), Egyesült Királyság (33.), USA (48.), viszont hazánk már csak a középmezőnyben kap helyet (87. hely), Oroszország pedig a sor végére szorul (149. hely).

Jól érzékelhető, hogy a jelenleg is kommunista berendezkedésű államok, az iszlamista országok és a diktatúrák a sajtó elnyomásában érdekeltek, míg a képviseleti demokráciák a fenntartását szorgalmazzák. Magyarázat: a szabadon működő sajtó visszaélésekre, kormányzati hibákra, rossz döntésekre, korrupcióra világithat rá, sőt olykor alternativákat mutat be és megszólaltatja a kisebbség hangját is. Mindez nyilván kényelmetlen egy diktatúra számára, de biztositja a tisztességes működést egy valódi demokráciában.

Alig 4-5 nappal a Nemzetközi sajtószabadság napja előtt ez az összefüggés a lehető legjobb figyelemfelhívás a téma fontosságára. [04.29.23:16]

periodistas_szeles_logo.jpg

***

A bejegyzés trackback címe:

https://periodistas.blog.hu/api/trackback/id/tr8614792470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.30. 10:04:32

Azt jelzi a térkép: hol nagyobb a liberális oligarchiák befolyása a médiákra. Minél kisebb a "sajtószabadság", annál nagyobb a nép befolyása.

dsts 2019.04.30. 10:12:21

@MAXVAL bircaman közíró: Milyen kár, hogy elmúltak azok a szép 50-es évek, amikor még nálunk is teljesen a nép kezében volt a sajtó. De, ha Vezérünk a jó úton tart minket, nemsokára újra feketében pompázhatunk a hasonló térképeken. Ugye, Birka elvtárs?

Brix 2019.04.30. 10:43:33

@MAXVAL bircaman közíró: Az antidemokratikus országok vezetői mindig a nèp èrekeire hivatkoznak, hogy mièrt kell a sajtót korlátozni...Kérdezem èn: Mi a jobb, a nyugati\liberális sajtó , ahol mindenki azt ír amit akar ( mèg ha ott is jelen van a manipuláció ès a nem teljesen független újságírás..) vagy az autoriter társadalmak központilag irányított mèdia- rendszere, ahol mindent megmondanak ès újságírókat ölnek még, ha kènyes dolgokról írnak...Ugye, te is belátod, jobb a szabadság , mint az elnyomás? Manipuláció, persze mindig lesz, csak a mèrete nem mindegy, ill.az, hogy az állam mennyire szól bele a mèdia világába...A nyugati, szabad , liberális mèdia túl nagy ahhoz, hogy nagy mèrtèkben manipulálni lehessen, ellenben a diktatórikus rendszerek szűk , központi kontroll alatt álló mèdiájával...

bbrrr 2019.04.30. 10:55:05

Azért, ha egy ilyen rajzot egy 87. hellyel lehozhat a sajtó, akkor olyan nagyon nagy gond nem lehet a sajtószabadsággal a lista első két harmadában (~ 100 ország)

A probléma nem az országok darabszámával van, hanem azzal, hogy a nagy országok inkább pirosak/feketék. Fehér/sárga ország nincs 100 milliós népesség felett.

Visceroid 2019.04.30. 10:57:49

@MAXVAL bircaman közíró: Egyezzünk ki inkább abban, hogy vannak liberális meg szokásos oligarchák és ezek ütik egymást a sajtó birtoklásáért. Ez egy liberális blog, tehát azt mutatja, hogy a hagyományos oligarchák súlya mekkora a sajtóban.

bbrrr 2019.04.30. 10:58:52

@Brix: "A nyugati, szabad , liberális mèdia túl nagy ahhoz, hogy nagy mèrtèkben manipulálni lehessen"
Szerintem nagyon naivnak kell lenni ahhoz, hogy ezt így valaki komolyan leírja. Nézzük csak meg a sárga nyugati országot sajtóját, ahol cenzúrázzák a bűncselekményekről szóló híreket (pl. kölni szilveszter, 3 napos "hírzárlat"). Lehet, hogy ez öncenzúra, de az sokkal rosszabb, mint a rendes cenzúra, mert a "minden rendben" látszatát kelti, fel sem merül, hogy harcolni kellene ellene.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.30. 11:02:49

@dsts:

Baj, ha a médiákban pluralizmus van, s nem csak a liberálisok gágogása hallatszik?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.30. 11:18:49

@Brix:

Monjdák el mondandójukat az elnyomók, de a nép is, nem jó ez így?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.30. 11:23:45

@Visceroid:

Az internet ebben forradalmat hozott. Olyan olcsó lett média indítása, hogy gyakorlatilag mindenki a világon, a mélyszegénységben élőket leszámítva, meg tudja engedni magának.

Ezért is üvöltenek a liberók a net ellen, követelik "rendbe" hozását.

ulpius66 2019.04.30. 11:24:20

2010 óta MAGYARORSZÁGON NINCS SAJTÓSZABADSÁG!

Eztet mán 2011-ben megmondta a Transzparenci!

Aki pedig mást mond, az bedőlt a göbbelsi propagandának!

Nota bene!

MA MAGYARORSZÁGON NINCS SAJTÓSZABADSÁG!
(rossza a felmérés, és a térkép...)

Homyak 2019.04.30. 11:29:05

@MAXVAL bircaman közíró:

Akkor biztos a térképen feketével jelzett Észak-Koreában rohadt nagy szabadság van.
Nem is értem miért nem költözöl oda?
Áruld már el, hogy ha a nagy sajtószabadsággal rendelkező országokban akkora diktatúra van, akkor miért költözik mindenki oda?

A szocializmusban is biztos rohadt nagy szabadság volt 3 évenként nyugatra utazási lehetőséggel.

sírjatok 2019.04.30. 12:18:47

@Brix: "a nyugati\liberális sajtó , ahol mindenki azt ír amit akar"

lol

livengood 2019.04.30. 13:23:52

"akár az aktuális hatalmat, kormány-pártot, kormányzatot, vagy államvezetést kritizáló írásaikat is szabadon publikálhatják"

Ez a sajtószabadság. De ez nem jelenti azt, hogy minden vélemény szabadon megjelenhet. Ez azt jelenti, hogy a sajtó az államhatalomtól független.

No de,
- mi van a pénzhatalommal?
- mi van a nyugati sajtót uraló lib/bal értelmiség hatalmával?
- vajon nálunk nem ezek mintájára akar a saját jogán média hatalmat a jobber nemzeti értelmiség és pénz elit?

livengood 2019.04.30. 13:40:00

" A lényege, hogy a hatalomtól teljesen függetlenül és szabadon működő (és létrejövő) sajtó-orgánumok, önállóan dönthetnek megjelenő tartalmaikról, melyek vonatkozásában nincs rajtuk politikai nyomás"

Nincs rajtuk politikai nyomás. És gazdasági? És persze meg kell felelniük a támogató közegnek, az elitek véleményvezéreinek akik a szerkesztőségeken tartják a szemüket.

Persze azok akiknek a véleménye kiszorul ebből a sajtóból alapíthatnak, alapíthatnának saját lapokat, médiát, de honnan lesz rá pénzük? Az elit mely tagja kockáztatja meg, hogy pénzt toljon a mainstreamel szembeni sajtó felépítésébe?

Ettől függetlenül persze sokkal jobb ez mint a totális kontrol, végül is aki akar tájékozódhat a szabad felületeken (pl. internet, kis közösségek médiája), de nem igen kéne komolyan venni az EU-n belül felállított rangsor különbséget.

Boycie 2019.04.30. 15:50:13

@balfaszokkal sáncoló:
Nyugateurópában pont akkora szólás és véleményszabadság van mint pl Törökországban. Ha a hatalomnak (liberálfasiszta diktatúra) tetsző véleményeket írsz (pl minden kibaszott nigger illegális bevándorló fogorvos és IT szakember) akkor teljes sajtószabadság van. Ha az igazságot írod meg a liberálfasiszta hazugságok helyett, akkor simán börtönbe csuknak, megvannak ehhez a megfelelő törvények (pl kisebbség elleni gyűlöletkeltést simán rádhúzzák)
Nyilván ha a soros szervezetek végzik az értékelést, akkor a liberálfasiszta diktatúrában tombol a sajtószabadság.
Csak 2 story az überszabad UK-ból. Vagy egy éve egy szerencsétlen azt írta a twitteren (nem újság, twitter) hogy szerinte túl sok a pakisztáni bevándorló (ez egy fact, már 20-30 éve is túl sok volt). Másnap reggel jöttek a rendőrök és BILINCSben vitték el. Szerencséje volt, valami "fasiszta" bíróhoz került, aki úgy döntött hogy ezért még nem jár börtön.
Labout tavalyi antiszemita problémája megvan? Tele van a párt muszlimmal és szerették volna ha Izraelt lehet bírálni akkor ha mondjuk palesztin csecsemőket reggeliznek, de nem lehetett. Addig ment a kampány ellenük amig kénytelenek voltak elfogadni az antiszemitizmus olyan értelmezését, hogy akinek az nem tetszik, az antiszemita.
Freedom rulez...

Boycie 2019.04.30. 15:54:01

@Boycie: A kisebbség elleni gyűlöletkeltéssel az a baj hogy egy csomó kisebbség esetén már az is alkalmas gyűlöletkeltésre ha csak a tényeket írják le vagy fotókat mutatnak :)

Magán?Véleményem? 2019.04.30. 16:15:59

@livengood: " ... Nincs rajtuk politikai nyomás. És gazdasági? És persze meg kell felelniük a támogató közegnek, az elitek véleményvezéreinek akik a szerkesztőségeken tartják a szemüket.

Persze azok akiknek a véleménye kiszorul ebből a sajtóból alapíthatnak, alapíthatnának saját lapokat, médiát, de honnan lesz rá pénzük? Az elit mely tagja kockáztatja meg, hogy pénzt toljon a mainstreamel szembeni sajtó felépítésébe? ... "

Ezzel ugye arra célzol, hogy az ellenzéki sajtó nem kap állami megrendeléseket, ezért csődbe megy. Tehát ezzel azt igazolod, hogy az un. ellenzéki sajtónak nincs nagy közéleti támogatottsága, nincs elegendően nagy olvasótábora, ami az előfizetésével eltartana mondjuk egy újságot, rádiót, TV-t, sőt nincs meg az a tőkés háttere, amelyik képes lenne a megjelenést finanszírozni....
Ezért aztán ezeket a médiatermékek eladásra kerülnek.... EZÉRT nincs Magyarországon sajtószabadság ....

Levonom a következtetést: Ahol az állam finanszírozza az ellenzéki sajtót, ott van sajtószabadság, ahol nem, ott nincs. :-)

Brix 2019.04.30. 16:21:39

@Boycie: Az egy kènyes kèrdès, hogy mi fèr bele mèg a vèlemènnyílvánítás szabadságába, ès mikortól válik valami gyűlöletkeltő propagandává...Az európai liberális demokráciák abban hisznek , hogy megálljt kell parancsolni a vallási vagy faji alapú gyűlöletkeltèsnek, mert a 2vh óta nem bíznak az emberekben. Akkor, a propaganda olyan szinten hatott, hogy emberi áldozatokkal járó pogromok indultak ukrán vagy román területeken , a "szovjet kollaboráns, hazaáruló zsidók " ellen...Ugyanez most a helyzet a migránsokkal : nagyon sok embernek elege van már belőlük, így nem akarnak olajat önteni a tűzre, mert akkor bármi megtörténhet....Lsd.: Chemnitz, amikor az összeverődött tömegek elindultak migránst verni...Létezik egyfajta mèdia önkorlátozás, hogy ne kavarjanak mèg nagyobb indulatokat, amikor már így is elèg sok van....Az persze nem jó, hogy megpróbálnak elhallgatni információkat , de sokszor ezzel lehet megakadályozni, hogy a feldühödött tömegek kollektív bosszút álljanak....A multikulturális társadalom olyan realitás, amit senki sem tud visszafordítani nyugaton, így jobb lesz elfogadni , mint felesleges ellentéteket gerjeszteni társadalmi szinten a médiának...De , a világ szociális mèdiája is így működik: töb ezren figyelik a Facebook- öt, ès azonnal vágják ki azokat, akiket gyűlöletkeltőnek gondolnak...A 888 ismígy járt, egy időre....

Brix 2019.04.30. 16:29:34

Bocsánat, helyesen: " több ezren figyelik" A lènyeg: kèt választása van az államnak:. 1. Szabadjára engedni a vallási - ès faji alapú gyűlölködèst, vagy èppen maga is kihasználja az emberekben meglèvő félelmeket , látens indulatokat, mint pl .Magyarország. 2. A másik opció: az állam megpróbál a korábbi negatív történelmi példák alapján korlátozni, pl Nèmetország ( megkèri a Facebook- ot, hogy ne engedje a faji-, vallási alapú uszítást...). ..

Boycie 2019.04.30. 16:53:27

@Brix: A baj az hogy az IGAZSÁGOT nem engedik megírni. Ettől aztán kollektív öngyilkosságot követnek le. Ha az igazság gyűlöletkeltő, so be it. Pl nézz meg egy Martin Schulz fotót, egyből nő az antiszemitizmus és ha még hozzáteszed tetszőleges nyilatkozatát, akkor pláne. Csak hogy elszakadjunk egy pillanatra a migriktől.
Te leirod naponta háromszor mindenfele hogy: "A multikulturális társadalom olyan realitás, amit senki sem tud visszafordítani nyugaton, így jobb lesz elfogadni" csak ez egyszerűen nem igaz. Ott van a nyomorult "fasiszta" Salvini aki simán megállította a bevándorlást, sőt 2019 Q1-ben többször annyit toloncoltak ki mint ahány mégis bejött. Most ővé a legnépszerűbb párt Olaszo-ban, amióta hivatalba került megduplázódott a népszerűségük. Surprise.
A te féle emberek feltartott kézzel állnak a falnál és várják hogy a majomember invázió felzabálja őket. Van egy rossz hírem: részben történelmi okoból, részben saját kultúra okán a legtöbb "majomember" bevándorló nagyon rasszista és gyűlölik a fehérembert (a K-Keleti muszlimok meg persze legfőbb pátyolgatóikat, a liberális zsidókat). Volt szerencsém megélni ilyen jeleneteket Európában multikulti környezetben (mikor pl niggerek vagy muszlimok közösen ünneplik egy csomó fehérember halálát én meg csak nézek ki a fejemből hogy jééé ezt lehet így?? ).
Valóban már az utolsó utáni percben/órában vagyunk. Évtizedekkel ezelőtt kellett volna okosabban csinálni a social engineeringet és nem most fasisztázni azokat aki normális dolgokat mondanak és csinálnak. Gyurcsány egy sikeres politikus volt ahhoz képest ahogy a Nyugatot elkúrták...
Szerintem nem lehet majd megúszni a multiklultit erőszak nélkül. 1-2 generáció alatt annira kihal a (fehérember + integrált bevándorló) hogy nem lesz aki zabáltassa a 6-10 gyereket csináló integrálatlan söpredéket.
Ha lemész Délolaszországba, azt látod hogy mindenfele 1000 számra álldogállnak a frissen (1-2 éve) érkezetett niggerek és nincs semmi dolguk. Ott segélyt se nagyon kapnak, menedékre nem jogosultak. Egy részük egyre aggrasszivabban árul mindenféle szart amire normális embernek nincs szüksége. Szerinted meddig fognak álldogálni egyre reménytelenebbül és mikor kezdenek erőszakhoz folyamodni? Csak egy példa a saját tapasztalataimból. Ott az olaszoknak sincs munkájuk, azok is északra vándorolnak (klasszikus példám a jogvégzett olasz fiatal aki LENGYEL SSC-ben dolgozik lengyel fizetésért (kb 250 e Ft bruttó) mint biorobot). Az olasz állam tökig el van adósódva, a bankok a válság óta kvázi csődben vannak, nincs miből fenntartani a jóléti államot. Ezért is omlott össze a klasszikus (és persze teljesen korrupt) pártstruktúra. De ugyanezt lehet megfigyelni máshol is Nyugaton (és Délen). Ez a multikulti addíg megy amíg az erodálódó jóléti állam össze nem omlik.
Kicsit kisarkítva és pesszimistán a vége az lesz hogy téged mészárolnak le vagy te mészárolsz. De a szar az, hogy ezt most kell eldöntened :)

Fortress_ 2019.04.30. 16:54:25

Mondjuk az se normális, aki beveszi, hogy a Soros minden migri kezébe nyom egy száz dolcsist, vagy száz euróst. Egy svéd újságíró amúgy kipróbálta: lent Szerbiában közéjük vegyült, hasonló ruhában és eljutott Németországba. Persze sehol, senki nem adott neki pénzt. Ami meg a szabad sajtót illeti: világos, hogy ahol diktatúrák vannak, ott kurvára nincs szabad sajtó, csak az jelenhet meg, amit a nagy góré megenged. Itt is ez lesz hamarosan. Orbi lemásolja Türkmenisztán, vagy Baszomisztán modeljét, aztán csak a 888.hu –t, az Origót, meg a Pesti srácokat olvashatjuk majd orrba-szájba.

HabonyArpi 2019.04.30. 19:00:13

"A sajtószabadság helyzete a világban"

Szerencsere nalunk nincs sajtoszabadsag, igy problema sem lehet vele, minket ez a tema nem erint.

Greccsi Zsot 2019.04.30. 19:06:22

"viszont hazánk már csak a középmezőnyben kap helyet (87. hely), Oroszország pedig a sor végére szorul (149. hely). "

Nyilvánvaló, hogy a blogoló egy fideszes náci, orbánbérenc és azért irja ezt a hazug propagandát.
Mert az kizárt, hogy ne mi legyünk az utolsó helyen.
Már 9 éve is utolsók voltunk, és azota rontottunk vagy 100 helyet.

szepipiktor 2019.04.30. 19:48:40

Azért ennél jóval árnyaltabb a kép!
1) a kritikát adott ideológia halmaz mondja napi szinten, nekik nem a szabadság a gond - hiszen nem tiltják sehol, saját médiát indítsanak, és ugye az internet is döntően az ő felségterülete -, hanem hogy nem ők felügyelik, szabályozzák.
2) a sajtószabadsághoz csapják ma már azt is, amikor érvényes jogszabályok korlátozzák az aktivista mozgalmak sokszor jogsértő (lásd személyiségi jogok...) tevékenységét.
Hazánkban sem tiltanak be semmit - a felvásárlás/megszüntetés vagy a pénzosztás más terület -, érdemes lenne kipróbálni - amit a tiltakozók nem vállalnak fel -, hogy minden média legyen piaci alapú, önfentartó. Ebben az esetben a fideszmédia ugyanúgy kapna pénzt, nem csak közpénzt, míg az ellenzéki továbbra sem, mivel a piaci alapú média függ az olvasók számától.
. Leegyszerűsítem:
A blog.hu az index free, magánemberek "publikálási", megjelenési területe.
Vajon akkor miért csak mmegrendelt írások, ugyanazon hangadók írásai jelenhetnek meg napi szinten az esetek szép nagy számában?
Milyen érdek alapján jelenik meg itt a b1 számos pártpropagandistája? A mammypresses idióta? Vagy a Zöldi privát okatatási napi sorozata?
És miért nem sok ezer hasznos írás?
Akkor ugye állíthatom, hogy nincs sajtószabadság, mert az éb írásaim nem jelenhetnek meg, cenzúrázzák, korlátozzák azt?
.
Fordítsuk meg: egyik politikai, ideológiai oldal se kapjon ingyen területet.

Fortress_ 2019.04.30. 21:51:46

Egyetlen like a posztnak.

yourmomtits 2019.04.30. 22:58:58

@Brix: nna, a nyugati libsi sajtóban pont nem azt írhatja meg az ember amit akar

Blogolo Blogi 2019.04.30. 23:25:38

@Boycie: Ez igaz, mármint, hogy egyáltalán nem az igazságot írják meg. Vesézzük már ki az alábbi cikket:

www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/atmenetileg-bezar-a-fertozo-osztaly-a-hetenyiben-1658713/

A leírtakkal ellentétben az igazság az, hogy Viktor tömegsport koncepciója (lásd még: stadionok) teljesen beérett, napjainkra az egészséges életmódra való nevelés a közegészségügy alappillérének számít. Vezetőnk nagyon helyesen rájött ugyanis arra, hogy jobb a prevenció, mint a gyógykezelésekre kidobott adóforintok.
Itt van mindjárt a jó példa, Szolnok (javarészt fideszgyökerek lakják), ahol máris befutottak az első biztató eredmények. Betegek híján simán bezárhattak egy osztályt az ottani kórházban is, így a költségvetés kiadási oldalán jelentkező összegek immáron átcsoportosíthatók sokkal fontosabb projektekre, mint pl. Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése.

Szégyen és gyalázat, hogy a lipsik az összes elért eredményt a visszájára akarják fordítani, hazudnak, lopnak, csalnak - és persze soros is- szóval most épp az orvoshiányra fogják és nem veszik észre, hogy az orvosok csak a munkaerő piac változására reagáltak, mert betegek hiányában a gyógyításból egyre kevésbé lehet megélni hazánkban!

Az út helyes, csak így tovább fideszgyökerek, szavazzatok Viktorra egy szabadabb sajtóért és az erősebb Magyarországért!

Periodista. 2019.05.01. 11:16:08

@Jericho 1: Ha egyetlen ember is lájkolta, az is valami. Akadt valaki Magyarországon aki értékelte a poszt mondanivalóját és a szabad sajtó fontosságát.

Mellesleg igy kicsit érthetőbb, hogy miért áll olyan vacakul nálunk a sajtó ügye. Ha ekkora a téma "népszerűsége".

Boycie 2019.05.01. 13:19:27

@Brix: Ebben a cikkben nagyon sok okosság hangzik el a témában, érdemes végigolvasni:

index.hu/kulfold/ep/2019/04/30/marcel_de_graaff_holland_szaabdsagpart_interju_europa_migransok_homoszexualis_kisebbseg/

Többek között az, hogy a magukat "jobboldalinak" hívó pártok nagyon erősen balra tolódtak az elmúlt évtizedekben (miközben a baloldali vagy balliberális pártok elmentek az extrém balliberálfasizmus irányába: nincsenek erre jó kifejezések mert mindenki még a régi terminológiát használja) és a szélsőjobbozott és lefasisztázott pártok azok amelyek ma a korábbi "normális" jobboldali és konzervatív értékeket képviselik. Azért is nő a népszerűségük ahogy a nem túl okos választók lassan lassan rájönnek hogy kedvenc pártjaik már egészen más értékeket képviselnek. Csak egy példa: mikor a nagy elkúró David Cameront megkérdezték hogy mire a legbüszkébb a miniszterelnöki tevékenységéből, azt válaszolta hogy a homoszexuális házasság törvényesítésére. És ez a szardarab a KONZERVATÍV Párt miniszterelnöke volt. Akkor kire szavazzon egy konzervatív gondolkodású ember?? Rémlik valami?? Oda jutunk lassan, hogy akit nem fasisztáznak le naponta, az valami agymosott zombi...
Nagyon el lett ez az egész kúrva...
süti beállítások módosítása