Utolsó kommentek:

tireless treehugger 2020.04.03. 21:22:40

Kérdezem: mit értesz az emberiség alatt?, mert például a tengeri népek azok földönkívüliek voltak?. Ha egy hódítás válság, akkor mi a fejlődés szerinted?.

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

Control_ 2020.04.03. 12:38:30

Rovó főorvos úr április legelső napjaiban lélegeztető gépre került, pont 4 héttel azután, hogy március 8-án hazajött olaszországi síeléséről. (április 3., 12:38)

Bejegyzés: Amikor maga az orvos fertőzi le a fél várost Koronával

Control_ 2020.04.02. 18:39:54

A középkor megpróbáltatásaihoz mérten ezek a mostani, jelenlegi bajok egészen eltörpülnek. :)

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

Periodista. 2020.04.01. 14:40:42

@HARP3R: Az 1350 és 1450 közti időszak, kibővítve a 1100 és 1500 közti időszak, vagyis a középkor utolsó harmada a legpusztítóbb körülményeket hozta. Ekkor volt a legtöbb megbetegedés és a legrövidebb általános élettartam is.

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

a szürkebarát ötven árnyalata 2020.04.01. 14:03:54

@Örömhernyó: "A magyaroknak is jól jött volna egy ilyen ki népirtás". Tehát a szíved mélyén te sem ellenzed.

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

a szürkebarát ötven árnyalata 2020.04.01. 14:02:40

@Örömhernyó: no akkor orülhetsz, bár nem lesz hova menned mosogatni, mert ott lesz már egy ágyékkötős hahaha

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

Örömhernyó 2020.04.01. 13:46:02

@a szürkebarát ötven árnyalata: A népességrobbanás azután következett bey hogy a gyarmari sorból felszabadultak ezek az országok. Az utóbbi 50 évben gyorsuló ütemben nőtt a népességük. És most kopogtatnak a franciáknál, briteknél, hogy beköltöznének. Meg is érdemlik egymást ezek.

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

Örömhernyó 2020.04.01. 13:43:32

@a szürkebarát ötven árnyalata: Az uralmuk megszilárdításához kellett kőkeményen eltörni az ellenállást. Ehhez a genocídiumok egy eszközr jelentettek. Kiszipolyozták a földet, elraboltak mindent, aki életben maradt, az ezután csendben maradt.
Nézz utána hogy irtották a spanyolok és franciák az arabokat a mai Marokkó és Algéria területén.
Elvették az öntözött földek nagy részét a helyiektől és utána éljenek meg, ahogy tudnak. A szerencsésebbje munkásként dolgozhatott az ősei földjén

"az se zavarjon, hogy a gaz gyarmatosítóknak kellett a helyi munkaerő, tehát nemigen voltak érdekeltek a népírtásban."
Nézz utána hogy a belgák hogy irtották Kongó lakosságát, levágták a kezét a drága munkaerőnek, ha kevés kaucsukot adott le. Igen, a munkaerőt is irtották, mert a rokonai, más falubeliek azután engedelmesebbek lettek. Kis áldozat ez egy gyarmatosítónak, hogy a tök ingyen rendelkezésre álló munkaerőből kinyír 10%-nyit.

Aztán néha a gyarmatosítók a helyi fehéreket is irtották. Az angolok a búrokat Dél-Afrikában koncentrációs táborokba zárták.

Nézz utána a herero népirtásnak. A németek művelték. Semmi szükség nem volt rá, de azért kiirtottak egy népet.

A magyaroknak is jól jött volna egy ilyen ki népirtás, de a törökök csak az Alföld nagy részét irtották ki. Kellett nekik a munkaerő, de nem volt tragédia, ha pusztult, mert úgyis ingyen volt.

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

a szürkebarát ötven árnyalata 2020.04.01. 12:39:40

@Örömhernyó: És az se zavarjon, hogy a gaz gyarmatosítóknak kellett a helyi munkaerő, tehát nemigen voltak érdekeltek a népírtásban.

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

a szürkebarát ötven árnyalata 2020.04.01. 12:38:44

@Örömhernyó: "st hogy Európa népessége megint hatalmas csapást kapott, a hattérhatalmi erők a migránsok behívását tartják majd megoldásnak" ezek szerint az angolok, franciák nem végeztek elég jó munkát annak idején. Akkormost hogyisvanez?
Az ne zavarjon, hogy a természetes szaporulat negyrészt a gyarmatosítók által meghonosított egészségügy eredménye.

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

Örömhernyó 2020.04.01. 11:49:52

@a szürkebarát ötven árnyalata: Az angol uralom alatt milliókat pusztítottak el Indiában mesterségesen előidézett éhínségekkel. Még Churchill és Gandhi idejében is. Az, hogy aztán a természetes szaporulat ennek ellenére hatalmas növekedést hozott, az nem menti fel a gyarmatosítókat a népirtások alól.
A franciák, belgák, portugálok, németek is irtották az afrikaiakat.
Lehetne legyinteni, hogy a török hódoltság pusztításai és szovjet attrocitások ellenére milyen sok magyar van még ma is. Csakhogy pont a török hódoltság miatti népességcsökkenés miatt hívták be a délszláv, nyugati szláv (ma szlováknak mondjuk) és román telepeseket, akik végleg megváltoztatták az etnikai arányokat Magyarországon és ez vezetett Trianonhoz. Pedig hát ők is Magyarország polgárai lettek csak mégis gyűlölték Magyarországot. Egy válság és az amiatt eltolódó etnikai arányok száz, kétszáz évvel később is brutális hatással lehetnek egy nemzetre.
Lásd török hódoltság, idegenek behívása telepesként, Trianon.
Most hogy Európa népessége megint hatalmas csapást kapott, a hattérhatalmi erők a migránsok behívását tartják majd megoldásnak, persze főleg azért, hogy a saját hatalmukat biztosítsák. A migrik és utódaik ballibekre szavaznak. Lásd a londoni választás, ahol a polgármester egy pakisztáni lett.

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

HARP3R 2020.04.01. 11:36:15

A felsorolt több tucatnyi nagy krízis legjava a középkorra és kora újkorra esik, amikor többnyire egyszerre irtotta az emberiséget járvány, éhínség, rablók-fosztogatók hada, illetve háború, parasztfelkelés és egyéb veszély. Mai szemmel hihetetlennek tűnik, hogy ezeket is mind túlélték.

De hozzá kell tenni: csupán a lakosság fele. Egyes időszakokban megtorpant a demográfiai növekedés és stagnálás következett. Ilyen volt az 1340 és 1450 közti időszak, amikor a kontinens lakossága 85 millióról 60 millióra esett vissza. (Holott egyes területek békésen fejlődtek, és folyamatosan születtek mindenhol gyermekek is; viszont máshol óriási volt a pusztulás, így a végeredmény lakosságcsökkenést eredményezett.)

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

a szürkebarát ötven árnyalata 2020.04.01. 10:02:20

@Periodista.: igaz, bár abban a szakmában ez egy ismert ártalom.

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

Periodista. 2020.04.01. 09:59:38

@a szürkebarát ötven árnyalata: Nem az van a posztban hogy a gyarmatok lakosságát, hanem hadseregeit irtották ki.

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

a szürkebarát ötven árnyalata 2020.04.01. 09:55:14

Azért ezt az inkvizíció kérdést érdemes az előzmények ismeretében megítélni. Nem tagadva, hogy egy oltári nagy és kegyetlen baromség volt, tudni kell, hogy egy sokkal kegyetlenebb és igazságtalanabb (ha ebben a kérdésben egyáltalán lehet igazságról beszélni) gyakorlatot váltott fel. Korábban elég volt egy egyszerű vád, hogy a közösség vagy a (pallosjoggal rendelkező) földesúr kb hasonló kínzások után a másvilágra segítse a szerencsétlen megvádoltat. Az egyház az inkvizícióval kivette ezek kezéből a boszorkány-nem boszorkány kérdés eldöntését. Egyes vélemények szerint ezrek életét mentette meg ezzel.

A másik: az angolok úgy kiírtották a gyarmatok lakosságát, hogy a volt gyarmataik a világ legnépesebb országai közé tartoznak, az egyik: India már lehet, hogy a legnépesebb.

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

paráznabillegető 2020.04.01. 09:19:16

korrekció:
- nincs megemlítve az özönvíz, pedig az aztán!...
- hiányoznak a zsidók viszontagságai,
- a régi kínia dinasztiák sem éppen aranykorok voltak,
- tatárok? talán mongolok...

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

Staff Sergeant 2020.03.31. 21:01:27

Volt, hogy a háborúk, járványok és parsztlázadások egyszerre jelentkeztek egy-egy területen. Pl a XIV és XV. században Franciaországban. Mégis túlélte az emberek fele. Az emberiség mindig mindent túlélt. Persze csak az erősek. Testileg és pszichésen is erősek.

Bejegyzés: Nagy válságok a történelemben

Chris Kyle 2020.03.29. 21:01:15

@Alekszej Antonov: :))) Van akit csak összezavar ha valami értelmes újat olvas. "Maszk oszt kész." Ennyi megy át nekik. Ha orvosok is irnak le valamit mondjuk a D vitaminról ők azt jobban tudják. ... Há nehogymá.... :D

Bejegyzés: Ami hatásos a koronavírus ellen

Alekszej Antonov 2020.03.29. 20:57:46

@tireless treehugger: Tipukus pannon idiotizmus. A marhaságokat beszopja, az értelmest nem hiszi. De semmi gond: nehogymá bevedd a D vitamint. Marhaság tesó. Maradj a mangóná. Há má hogyissné hó bevedd s dokik dumáját, úgyse tudhassák a tutit. :)))))

Bejegyzés: Ami hatásos a koronavírus ellen