Periodista

Mi lesz az érettségikkel?

2020. március 23. - Periodista.

Lassan két hete tart a magyarországi vészhelyzet és sajnos még nem nagyon látszódik, hogy a Koronavírus járvány mérséklődne bárhol is Európában. Az epidémia kiindulópontjában, a kínai Vuhanban november végén regisztrálták az első fertőzöttet és március elejére ért véget náluk a járvány, vagyis ott 3,5 hónapig tartott az egész. Csakhogy nem volt olyan súlyos a helyzet, mint mondjuk Olaszországban, vagy Spanyolországban. Amellett a kínai diktatúra (és megszállottság) nem vethető az európaihoz, hiszen míg ott a fegyelemhez és kivégzésekhez szokott lakosság vakon teljesít mindent, addig itt jól tudjuk mi a helyzet. Vagyis attól hogy ott 3,5 hónap alatt lefutott az ügy, itt nem valószínű, hogy olyan gyorsan véget érne. Még a legoptimistább forgatókönyvek is nyári - őszi lecsengéssel kalkulálnak. Kérdés tehát: mi lesz a május első hetére tervezett írásbeli érettségikkel és a júniusi szóbelikkel?

erettsegi.jpg

A jelenlegi hivatalos álláspont "esetleges halasztásról" szól, ami lehet 1-2 hónapos csúszás is. Ez azonban felborítana mindent, a felvételi eljárásokat, továbbtanulást, mindent. Amellett egy nyárra halasztott érettségi - ha még tart a járvány - ugyanolyan epidemiológiai kockázatot jelent, mint egy májusi. Például írásbelin az egy teremben dolgozó fiatalok megfertőzhetik egymást, a szóbelin egyetlen terembe zárt érettségi bizottság járvány-kockázatot jelent (még ha csak egyetlen tanuló vizsgázik is, a bizottságnak jelen kell lennie) ... stb, stb.

Az egyetlen valódi megoldást az jelentené, ha a járvány-érintett évfolyamok egy teljes évvel később érettségiznének, vagyis a 2021-es "érettségi "szezonban" dupla évfolyam tenne vizsgát országszerte. Egy teljes évnyi haladékot jelentene mindez és 2021 májusáig szinte bizonyosan lefutna a járvány. Ezzel nem borulna fel az érettségi és felvételi időrend, nem lennének torlódások, nem kellene új processeket kidolgozni és nem kerülne veszélybe 100 ezer érettségiző diák egészsége és majdnem ugyanennyi tanár biztonsága sem.

Persze a dupla mennyiségű diák leérettségiztetése 2021-ben nagyobb kihívások elé állítaná a szervezőket, hiszen kétszeresére nyúlna az érettségi időszaka is, ám erre az előre pontosan ismert nehézségre (és többlet-terhelésre) bőven lenne idő felkészülni. (Több, mint egy esetleges nyári - őszi kínlódásra a járvány közepén.) Ugyanakkor előnye is volna: például az, hogy a jelenlegi végzősök, akik a tizenkettedikes tananyagnak csak 60%-át kapták meg formalizált oktatásban (a többit elvileg távoktatásban), így lehetőséget kapnának a maradék 40% átvételére is személyes előadásokon. (Bejárhatnának iskolai felkészítőkre, a járvány lecsengése után.)

Nem tudni mikor hozza meg a kormány a szükséges döntéseket a témát illetően, de hamarosan muszáj lesz dűlőre jutniuk az előkészületek miatt. Persze most minden szakértő, orvos és kutató a jövőt találgatja. Jelenleg a csoportos terjedés fázisában már napi 30-60 fertőzött-szám növekedéssel kell számolnunk, ami a harmadik fázisban még hatványozódhat is. A legvalószínűbb így az, hogy éppen akkor tetőzik majd nálunk a járvány, amikorra az érettségikre kerülne sor, azaz május eleje és június közepe közt. Reméljük józan döntést hoznak vezetőink.

iskola.jpg

A felelős döntés most, ebben a helyzetben az egy éves halasztás volna. Reméljük ez lesz idén a legkeményebb verdict, amit meg kell hozni odafent!

periodistas_szeles_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://periodistas.blog.hu/api/trackback/id/tr1915547064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le Orme 2 2020.03.24. 02:13:43

Nem kell halasztani, normál időben meglesznek az érettségik.
Két hét alatt lefut a java, és már a második hétben vagyunk

Cpt. Flint 2020.03.24. 07:26:43

Épp csak abba nem gondolt bele a kedves posztoló, hogy mi lesz az egyetemeken a halasztás esetén idén teljesen kieső, jövőre pedig duplázódó(?) első évfolyamosokkal...

Periodista. 2020.03.24. 07:42:49

@Le Orme 2: Komoly ára (és áldozata) lesz annak

@Cpt. Flint: Mert mi lenne?

Periodista. 2020.03.24. 09:44:53

@úgyiselfelejtem: És azt honnan veszed, hogy nincs kapacitás, te zseni?

Periodista. 2020.03.24. 09:50:25

@úgyiselfelejtem: ... amúgy meg most is otthon, iskola nélkül készülnek. Nem tűnt fel?

Egy évig tartsa el a család? És akik eddig sem egyből jutottak be? Leesett, hogy rengeteg ilyen van?

Ezeket tartod komoly problémának? A járvány meg nem gáz? Hagy hulljon a férgese? :)

Control. 2020.03.24. 20:02:16

@Le Orme 2: "Két hét alatt lefut az egész" Aha! Szerintem a barlangod bejáratánàl húzd összébb az ágakat. A huzat megártott

Le Orme 2 2020.03.24. 20:18:16

@Arkadiai:
Már most lefutott. Minden korlátozást feloldanék, egy kivétellel: rendezvények - sport, színház, mozi és hasonlók.

Gerardus A. Lodewijk 2020.03.28. 14:20:11

Szükségérettségi. Vagyis az érettségiző a 2018 szeptembere óta nyújtott teljesítménye alapján, alakszerű vizsga nélkül kap érettségi bizonyítványt, amely a válsághelyzet megszűnése után mondjuk még 2 évig jogosít a felsőoktatásba való jelentkezésre. Akinek a kimaradt tananyagra később bármikor bármiért szüksége lesz, az majd szépen megtanulja akkor, akinek nem, az meg így járt.
süti beállítások módosítása