Periodista

Orbán Moszkába készül

2022. január 26. - Periodista.

Bár már a tavalyi év végén esett szó arról, hogy Orbán Viktor Moszkvába fog látogatni - mégpedig valamikor 2022 februárjában - ám közben az ukrajnai válság folyamatos mélyülése és az euro-atlanti országok (Nyugat-Európa és Észak-Amerika) Putyin-ellenes összezárása miatt sokan hitték, hogy ezen végül módosítani fog. Nem tette. Kiutazásának időpontja fixálva lett: február 1-re. A magyar miniszterelnök nem hogy a látogatás visszamondását nem fontolgatja, de büszkén vallja, hogy hazája számára fontos gazdasági előnyöket fog majd Putyinnál kiharcolni (mintha Putyin arról lenne híres, hogy ki lehet nála "harcolni" a dolgokat, és nem az lenn, hogy kemény ára van mindennek, amit ad). Orbán többek közt Paks-2, a Szputnyik gyár és az agrár-kapcsolatok terén remél zsét anyagi hasznot. Ezek alapján vagy nem látja, hogy mi folyik a nemzetközi porondon vagy nem törődik azzal, mert a pénzt gazdasági előnyöket nézi. Mindkettő gáz probléma.

putyin_orban.jpg

A kép forrása: link

Oroszország ugyanis történetének legnagyobb nemzetközi elszigetelődése előtt áll, éppen úgy, mint a hidegháború kezdetén, csak éppen most nem áll rendelkezésére egy 15 országból álló Szovjetunió és egy további 7 kelet-európai államot összefogó KGST (nem beszélve a világot behálózó szocialista államokról (Vietnám, Mongólia, Kuba, Észak-Korea ... stb). A helyzet kb olyan, mintha 1912 április 13-án csónakot küldenénk a Titanichoz, hogy holnaptól közös hajózási társaságot takarunk  alapítani velük. Ha ez a profán példa nem tetszett, íme egy másik: történelmi analógia: 1933 június 17-én Gömbös Gyula magyar miniszterelnök meglátogatta Németország új kancellárját (aki épp 4,5 hónapja nyerte meg a választásokat), hogy hosszú-távú diplomáciai, külpolitikai és gazdasági kapcsolatokkal kösse a német vezetéshez és Németországhoz hazánkat. A német kancellárt Adolf Hitlernek hívták és 6 év múlva lángba borította a világot, újabb 5 évre rá pedig földig romboltatta Kelet-Európát. Soha nem volt érzékünk az időzítéshez, ha a nemzetközi helyzetről volt szó. Most sincs.

Amit a Putyin csinál, az a fokozatos sarokba-szorulás minősített esete a nemzetközi dimenziókban. Az orosz gazdaság az itáliai olasz gazdasággal azonos méretű (annál valamivel kisebb), az orosz lakosságszám folyamatosan csökken, a nemzetközi kapcsolataik csak alig pár országgal élnek, a kínai-orosz viszony pedig törékeny, sőt az északi-sarkvidéket érintő viták kapcsán akár elhidegülést is hozhat. A világ nagy pénzügyi-gazdasági központjai közül kettő az euro-atlanti országok kezében van (Észak-Amerika, Nyugat-Európa), a harmadik, kínai központ pedig egyre inkább a maga útját járja és óriási tévedés azt hinni, hogy egyetlen pillanatra is alárendelné magát az orosz érdekeknek.

Az Ukrajna ellen egyre erősebben érezhető orosz agresszió, mely egyelőre kiber-támadásokban és a kelet-ukrajnai felkelés burkolt támogatásában jelentős, fokozatosan katonai fenyegetéssé változott. Putyin előtt három forgatókönyv lehetett az elmúlt hónapokban és ezekből választott. Az első egy erős nyomásgyakorlás Kijevre, tényleges katonai beavatkozás nélkül, gazdasági, kiber és destabilizációs eszközökkel (és egy 100 ezres erőnek a folytonos határ-menti állomásoztatásával). A második forgatókönyv egy belső felkelés kirobbantása szerte Ukrajnában, ami megdöntheti a jelenlegi vezetést és orosz-barát bábkormányt eredményezhet (az Ukrajnába átdobott diverzáns egységek segítségével), a harmadik pedig egy katonai támadás Ukrajna keleti része ellen az ott élő oroszok "védelmében", hogy állandósított polgárháború látszatát keltse és hosszú időre (vagy örökre) kettészakítsa Ukrajnát. (Sztálin is erre hivatkozott Kelet-Lengyelország orosz megszállásakor 1939 őszén.) A negyedik verziót, Ukrajna totális megszállását, melyre simán képes lenne Oroszország (3-4 nap alatt is akár), valószínűleg elvetették, mert iszonyúan nagy költséggel járna, miközben arányosan nagy haszna nem volna. Mindhárom megoldás azt a célt szolgálná, hogy 1.Ukrajna ne lehessen NATO rag 2.Ukrajna ne folytasson orosz érdekeket sértő kül- és gazdaság politikát.

Az USA és a Nyugat-európai országok számára elfogadhatatlan egy olyan méretű ország rabszolga-állammá degradálása, mint Ukrajna. Ez sértené a szabad világkereskedelmet, a nemzetközi gazdasági folyamatokat és destabilizáló hatása miatt magát a szabadságot is, mint kivívott értéket, nem beszélve a térséget övező kis államok szabad működéséről és fejlődéséről a rettegés hangulatában. Senki nem akarja, pártolja vagy fogadja el a második világháború óta legnagyobb katonai agressziót egy európai ország ellen. Csak Orbán Viktor. Azzal, hogy egy lehetséges támadás küszöbén elutazik Moszkvába, mint szuverén kormányfő, gazdasági kapcsolatokról tárgyalni Putyinnal, mindenki előtt nyilvánvalóvá teszi a nemzetközi közösségen belül, hogy számára fontosabb a Putyinnal való jó kapcsolat (és gazdasági előnyök sora), mint az összes nemzetközi szerződés, amit hazája vala aláírt a nyugattal. Vízválasztó lesz, mert ő, családja és oligarcha köre biztosan megint jól jár majd, hosszabb távon Magyarország rengeteget veszít. Bár családjának egy része már nyugaton él (lánya Spanyolországban) és alighanem ő maga is nyugatra fog költözni ha az elkövetkező 12 - 18 évben veszítene a választásokon, az általa okozott kár itt marad velünk.

Mondják, hogy családot nem mi választunk, hanem beleszületünk és úgy tűnik ország-vezetőt sem cserélhetünk (a 2,5 milliós érdekszféra + a választási törvények miatt), a következmények ugyanúgy érnek bennünket és gyermekeinket, mintha nem sejtenénk mi fog következni. Így, hogy tudjuk is, csak rosszabb. 

periodistas_szeles_logo.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://periodistas.blog.hu/api/trackback/id/tr4316824932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2022.01.27. 12:18:06

Ezt a posztot az oroszbarát kormány-média soha nem engedi megjelenni.

Flowey 2022.01.29. 19:41:59

@Argus_:

Mégis itt van. Érdekes, hogy egyik nap a szovjet utódállam barátja a miniszterelnök, másik nap meg elnyomó fasiszta - az ellenzéki média szerint. Mindig az a retorika amit a mozgalom elvár.

És meglepő módon semmi nem történik se a kommentelőkkel, se a cikk írójával, dacára a sok "jajj, a zorbán az olyan mint a kimdzsongun" rinyának.

(Még mielőtt bárki: Pártsemleges vagyok - utálom mindegyiket, különösen az utánuk törtető marha-sereget, pártkatonákat. De az ilyen cikkek még rosszabbak!)

moloy 2022.01.29. 19:42:17

Moszkvában a magyar miniszterelnöknek elsősorban a magyar-orosz kapcsolatokról kell tárgyalnia, s feltehetően arról is fog szólni a megbeszélés. Ugyanakkor szóba kerülhet Ukrajna is két okból; az egyik: OV békemissziósként közvetíthet az EU (NATO) és Oroszország között még akkor is, ha látogatását sokan negatívan ítélik meg. A másik: ...

Ekrü 2022.01.29. 19:43:00

"A magyar miniszterelnök nem hogy a látogatás visszamondását nem fontolgatja, de büszkén vallja, hogy hazája számára fontos gazdasági előnyöket fog majd Putyinnál kiharcolni,"-Ez a dolga a magyar miniszterelnöknek.Akkor is ha Orbán Viktornak és akkor is ha Marky-Zaynak/Gyurcsány Ferencnek vagy bárki másnak hívják.Mert az első az ország és az országban lakó emberek érdeke kell legyen,azért MAGYAR miniszterelnök.
"Oroszország ugyanis történetének legnagyobb nemzetközi elszigetelődése előtt áll,"- Ez megy már jó pár éve,láthatóan nem sok sikerrel.Mert ugye a németek és a többi európai állam is csak addig áll Ukrajna mellé,míg gazdasági érdeke mást nem diktál. Európa lakosainak nehéz lenne beadni,hogy miért is kell 10x-es árat fizetniük a fűtésért,vagy miért kéne elszenvedniük egy háborút.
"a kínai-orosz viszony pedig törékeny,"- Kétlem,hogy egy orosz-amerikai konfliktus esetén Kína ne állna azonnal az oroszok mellé.Ezt kívánja az érdeke,mert ha nem teszi akkor legközelebb ő jöhet.
Jelenleg az látszik,hogy nem az oroszok ,hanem Amerika szeretne nagyon egy konfliktust itt az európai térfélen,hisz neki nem érdeke sem egy stabil Oroszország ,sem pedig egy erős EU. Oroszország nem tett eddig semmi kirívót vagy rosszat,elvégre a saját területein olyan hadgyakorlatot végezhet bármelyik ország amilyet csak akar. Ha már agresszió, akkor sokkal inkább az amit Amerika csinál.Ha már mindenáron háborúzgatni szeretne tegye azt ott az amerikai kontinensen.
Remélem a mindenkori kormánynak lesz annyi esze,hogy ebből az egészből kimarad...

parttalan 2022.01.29. 19:43:25

"Ezek alapján vagy nem látja, hogy mi folyik a nemzetközi porondon vagy nem törődik azzal, mert a pénzt gazdasági előnyöket nézi."

A háborús feszültséget a Nyugat szítja, elsősorban az USA, még közelebbről a Biden-kormányzat és személyesen maga a népszerűségét valamivel palástolni kívánó elnök. Aki a 2014-es újabb "narancsos forradalom" után berakta a fiát egy ukrán olajvállalatba...

A magyar miniszterelnöknek a pénzt, gazdasági előnyöket és haszonszerzést kell előtérbe helyezni, mert ebből származik az országnak érdeke, külpolitikailag ez teremt stabilitást és nem az, hogy beáll a kórusba Oroszországot szidni. Pláne úgy, hogy - minden igyekezet ellenére, amely ezt próbája láttatni - nem Putyin az agresszor. Oroszországnak, mint katonai szuperhatalomnak érdekei vannak, melyeket a világ összes országához hasonlóan - nagyhatalomra jellemző módon - biztosítani kíván. Mint most jelesül: ne tolják közelebb hozzá a NATO-tömb határát. Mert érthető módon nem nézné jó szemmel, válaszlépésekre sarkallná, ami viszont a békét veszélyeztetné. Amennyiben az észak-atlanti szervezet deklarálná, miszerint Ukrajnát nem veszi fel sorai közé, azzal ugyan sérülne a szuverenitás elve, miszerint meggátolja egy csatlakozni kívánó állam saját döntését, de ez speciális esetben mint ez is, a törékeny egyensúly megőrzése érdekében talán mégis előbbre való lenne.

Magyarország nem Putyin csicskája - ott vagyunk a NATO-ban, az EU-ban, és a vitás kérdések, nézetkülönbségek ellenére elsőrendű politikai szövetségeseink ezek a szervezetek is maradnak. Ezzel pedig Orbán pontosan tisztában van.

Ehetetlen Odó 2022.01.29. 21:57:12

Jézusmáriaszentjózsef... ezt az amcsiseggnyaló ömlengést...
Bírom, amikor kitör a vágyvezérelt szófosás, de még jobban bírom, hogy hülyének nézik Orbánt, csak mert teszi a dolgát.
Ma már amúgy is röhögtem egy sort, mert a napi.hu című hülyehírmondó lehozott egy újabb amcsi fenyegetést, hogy a ruszkikat úgy fogják szankcionálni, hogy minden kereskedelmi tevékenységet leállítanak az oroszok és az usa ill. az eu között. A németek már be is jelentették, hogy a kivételek listájára kerüljön fel az energetikai ipar... komoly szankciók lesznek, hehe.

Boldeone2 2022.01.29. 22:54:05

@parttalan: Pláne úgy, hogy - minden igyekezet ellenére, amely ezt próbája láttatni - nem Putyin az agresszor. Oroszországnak"

Nem. Az elsöprő többsèg a nyugati világban az orosz felet látja agresszornak , egy marginális kisebbség támogatja a putyni rendszert
Lengyelországban szinte egyöntetű konszenzus van:

Poland’s parliament has condemned Russia for violating international law and undermining peace in Europe, while also calling on NATO and the European Union to offer a “firmer” response to Moscow and more “comprehensive support” to Ukraine.

The resolution was passed almost unanimously, with 456 votes in favour and only one against. The single dissenter was Grzegorz Braun, an MP from the far-right Confederation (Konfederacja) party who has been accused of having sympathies and ties with Russia.

Boldeone2 2022.01.29. 23:08:38

@parttalan: Amennyiben az észak-atlanti szervezet deklarálná, miszerint Ukrajnát nem veszi fel sorai közé, azzal ugyan sérülne a szuverenitás elve"

- Ilyet soha nem fog deklarálni a NATO , az teljesen szemben menne az Atlanti - charta és a NATO alapelveivel , ráadásul a nemzetközi politika a nemzetek szuverenitásán, egyenrangúságának kölcsönös elismerèsèn alapul , azaz : minden országnak joga van megválasztani hogy milyen szövetséghez csatlakozik , így Ukrajnának is .
Èppen az agresszív orosz területrabló politika löki Ukrajnát a NATO- hoz, nem pedig a NATO forszírozza az ukrán csatlakozást. A fegyvereket is az ukrán vezetès kérte ès kéri az USA- tól ès a többi országtól akik hajlandók segíteni
A NATO - országoknak a bèke lenne az érdeke , Putyin fokozza a geopolitikai feszültséget , mert csak úgy tud megmaradni egy olyan nèp előtt hiteles, erőskezű, autokrata vezetőnek, ahol Rettegett Ivánt nemzeti hősnek tartják sokan
Ukrajna viszont nem kér többet az orosz - függősègből, hanem az európai demokratikus országok útját szeretnèk járni , egy lengyelhez hasonló utat, nem pedig az elbukott orosz világot újra visszahozni

arthurthedent 2022.01.29. 23:18:23

@parttalan: "Pláne úgy, hogy - minden igyekezet ellenére, amely ezt próbája láttatni - nem Putyin az agresszor. "

Tényleg?! Hát ki a fene rendelte oda a hadsereget akkor? Ki fenyegetőzik egy hónapja?

Boldeone2 2022.01.29. 23:18:34

@Ekrü: Oroszország nem tett eddig semmi kirívót vagy rosszat,elvégre a saját területein olyan hadgyakorlatot végezhet bármelyik ország amilyet csak akar"

- Nem, csak területileg feldarabolta Ukrajnát ,ma pedig már a NATO tagországokat is ultimátummal fenyegeti...Jó hosszan tart már az orosz hadgyakorlat , inkább háborús kèszülődès\ hadállás kièpítès\ fenyegetès az , mint gyakorlat ...

Ekrü 2022.01.29. 23:42:40

@Boldeone2:
"Nem, csak területileg feldarabolta Ukrajnát ,"-Na, áruld már el,ezt mégis ,hogy csinálta? Amennyire jól emlékszem,Ukrajna még egybe van,nem hullott darabokra.Az egyetlen ami kivált belőle az a 99%-ban orosz lakosságú Krím, de ugye ott volt egy népszavazás és a lakosok így döntöttek. Nem véletlen,hogy a nyugatnak esze ágában sem volt beavatkozni...Viselkedett volna úgy Ukrajna velük szemben, hogy inkább maradtak volna...
"ma pedig már a NATO tagországokat is ultimátummal fenyegeti..."-Áruld már el mik is azok az ultimátumok? Az,hogy Ukrajna nem legyen NATO tag az teljesen érthető orosz szempontból,kétlem,hogy az USA nem hasonlóan reagálna,ha az oroszok szövetséget kötnének Mexikóval és fegyvereket szállítanának oda. Ráadásul az oroszok cserébe vállalták volna,hogy x távolságra a határtól nem hadgyakorlatoznak.
"Jó hosszan tart már az orosz hadgyakorlat "- Nem hosszabban ,mint bármely Amerikai. Csak míg az oroszok a saját országukban teszik,addig az amerikaiak itt Európában,no meg Afrikában. Mondjuk így könnyű,más f@*ával verni a csalánt,azt ha túl komolyra fordul cserben hagyni az ott élő lakosságot,vagy rásózni más országok nyakába.

kvadrillio 2022.01.30. 00:40:56

Márki kihívta Lázárt...vitázni...Kivel akar ez vitázni ? Orbán ... Lázárral ?????...Figyuzz te kisegér ?!!! Ezek nem olyan hegyke, pökendi.. pimasz, fennhéjázó. ( Fennhéjázó. Fennhéjázó arrogáns, dölyfös, elbizakodott, felfuvalkodott, gőgös, hányaveti, hetvenkedő, hetyke, hivalkodó, kérkedő, kihívó) kampánydumát nyomnak a magyaroknak mint te ! Ezek jó pár oktávval feljebb énekelnek mint te !..(bár néha Orbán is elveti a sulykot) Lehet, hogy sikerült benyomni Hódmezővásárhelyre egy funkcióba, de nem hiszem, hogy bármikor is leszel vezérürüje a magyaroknak !!! Ahhoz mégegyszer kellene születned valahol...:O)))))))))))

Boldeone2 2022.01.30. 01:47:39

@Ekrü: Az egyetlen ami kivált belőle az a 99%-ban orosz lakosságú Krím, de ugye ott volt egy népszavazás és a lakosok így döntöttek."

- Ez egy illegitim nèpszavazás volt, te kretén ! Orosz fegyverek arnyèkában tartották a nèpszavazást, nem is ismeri el senki a Krím elszakítását

Áruld már el mik is azok az ultimátumok? "

Az nem elég ultimátum , hogy az oroszok azt követelik , vonják ki az 1997 után csatkakozitt NATO - tag országokból a NATO csapatait ? Ezek abszurd igènyek , nem tárgyalási alapok
" Ukrajna nem lehet NATO tag " Miért nem lehet NATO - tag? Mi lesz , ha Ukrajna mègis NATO tag lesz, támadnak ? Ez egy ocsmány fenyegtès, egy szuverén ország zsarolása!

Jó hosszan tart már az orosz hadgyakorlat "- Nem hosszabban ,mint bármely Amerikai"

- Hazudsz ,mint mindig! Az oroszok háborús előkèszületeket tartanak az ukrán határon

Boldeone2 2022.01.30. 01:58:12

@Ekrü: Csak míg az oroszok a saját országukban teszik,addig az amerikaiak itt Európában"

- Maguk az európai országok kérik , a lengyelek ès a balti államok , hogy növelje a NATO a katonai jelenlètet, pont a növekvő orosz agresszió miatt . Ukrajna is az orosz nyomás miatt közeledik a NATO- hoz ès maguk az ukránok kérik a fegyvereket , hogy meg tudják vèdeni magukat .

Boldeone2 2022.01.30. 02:07:46

két régióban 2014. március 16-án vitatott legitimitású népszavazást tartottak, amin a szavazás szervezői szerint a részvételi arány igen magas volt és a résztvevők elsöprő többsége a terület Oroszországhoz csatlakozása mellett foglalt állást. A helyi vezetés a döntésre hivatkozva kezdeményezte a csatlakozást Oroszországhoz, Putyin orosz elnök pedig bejelentette a terület bekebelezését. Két hónappal később az orosz elnök Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanácsának honlapjára rövid időre kikerült egy jelentés, ami szerint a részvétel 30%-os volt, a csatlakozást pedig csak körülbelül a megjelentek fele támogatta. A „népszavazás” eredményét és a terület orosz bekebelezését a nemzetközi közösség elsöprő többsége elutasítja."

arthurthedent 2022.01.30. 05:18:12

@Ekrü: "Az,hogy Ukrajna nem legyen NATO tag az teljesen érthető orosz szempontból"

Ja, a saját területükön az oroszok azt csinálnak, amit akarnak, de nehogy már az ukránok azt csinálják amit akarnak. Miért? Hát az erősebb jogán. De nem agresszívek, ugye, csak az erősebb jogán.

chrisred 2022.01.30. 06:10:47

@Argus_: Nem is fog soha megjelenni az oroszbarát kormány-médiában.

chrisred 2022.01.30. 06:15:14

@Ekrü: "Az egyetlen ami kivált belőle az a 99%-ban orosz lakosságú Krím, de ugye ott volt egy népszavazás és a lakosok így döntöttek. Nem véletlen,hogy a nyugatnak esze ágában sem volt beavatkozni..."

A szankciókról nem hallottál?

"Áruld már el mik is azok az ultimátumok?"

Hogy a kelet-európai volt orosz gyarmatok, köztük Magyarország is lépjen ki a NATO-ból.

"Csak míg az oroszok a saját országukban teszik,..."

Meg Fehéroroszországban., ami a szövetségesük. Ahogy az amerikaiak is a szövetségeseikkel együtt tartanak hadgyakorlatot.

Ekrü 2022.01.30. 08:41:12

@Boldeone2:
" Ez egy illegitim nèpszavazás volt, te kretén ! "- Ki szerint? Az ukránok szerint? Azt mondjuk elhiszem...Ha jól emlékszem a szerbek is illegitimnek tartják Koszovó kilépését, vagy valószínű a spanyolok is illegitimnek tartanának egy katalán népszavazást....:))))
"Orosz fegyverek arnyèkában tartották a nèpszavazást, nem is ismeri el senki a Krím elszakítását "- Csak azt ne akard beadni nekem,hogy a majdnem tiszta orosz lakosságú Krím-félszigeten azért szavazott az emberek több mint 90%-a Ukrajnába való kilépésre mert félt az orosz fegyverek árnyékától...:)))))
Ami pedig a "nem ismeri el senki" illeti. Tett valamit is ellene bármelyik nyugati ország az USA-val az élén az enyje-bejnyén kívül? Na ugye....
"Ez egy ocsmány fenyegtès, egy szuverén ország zsarolása! "- Ez nem zsarolás volt,hanem egy javaslat. Cserébe ők is adtak volna valamit. Ha jól látom éppen erről megy a tárgyalás.A fenyegetés pedig fordítva is igaz. Senki nem szeretné,ha egy potenciális nagyhatalom a szomszédságába elkezdene fegyvereket hordani.
Szerinted fordított helyzetbe nem így lenne?
" Hazudsz ,mint mindig! "- Aha. Hát jelenleg úgy áll a dolog ,hogy nem Oroszország rohanta le mondvacsinált indokkal a fél világot ,hanem Amerika. A migránsok sem az oroszok miatt dörömbölnek Európa határain.Lassan az egész világ háborús feszültségben ég ,csak azért mert Amerikai kormányzat így próbálja elterelni a figyelmet az népszerűsége zuhanásáról...
Hagyjuk már ezt a Nyugat mindig igazat mond, az oroszok a gonoszak dumát. Az,hogy a Nyugat nem riad vissza egy kis hazugságtól,hogy háborút robbantson ki,arra ékes példa Irak esete. Mennyi atombombát is találtak ott? Jah,hogy semennyit....

Ekrü 2022.01.30. 08:58:36

@arthurthedent:
"Ja, a saját területükön az oroszok azt csinálnak, amit akarnak, de nehogy már az ukránok azt csinálják amit akarnak. "-Szerinted ,ha az oroszok katonai szövetséget kötnének Mexikóval,az Amerikaiak nem tiltakoznának? Tetszene nekik?
Ha jól tudom jelenleg tárgyalások folynak. Mindkét fél leteszi a javaslatokat,azt majd a végén megegyeznek. Ha azt hiszed,hogy az ukránokat majd megkérdezi Amerika ,hogy mit akar, naív vagy.Simán cserben fogják őket hagyni.Nyugat-Európa szintén,hisz a németeknek már most borzódzik a háta az egésztől.Pont emiatt megy most Zelenszkij az oroszokhoz tárgyalni.
@chrisred:
"A szankciókról nem hallottál?"- Sokra mentek vele.Nem unalmas még...:)))
"Hogy a kelet-európai volt orosz gyarmatok, köztük Magyarország is lépjen ki a NATO-ból."-Na erről egy hivatalos linket kegyélszíves...
"Meg Fehéroroszországban., ami a szövetségesük. Ahogy az amerikaiak is a szövetségeseikkel együtt tartanak hadgyakorlatot. "- Szóval mindkét fél hadgyakorlatozik. Amerika is.Akkor mégis mi a baj?
Bolond az aki bedől a háborús uszításnak és akar a nyavaja egy háborús helyzetet itt a szomszédba.Jobb kimaradni az egészből,mert Amerika úgysem viszi nyílt kenyértörésre a dolgot (szerencsére),de ha Európa nem vigyáz,a végén itt marad energia nélkül az elmérgesedett helyzet kellős közepén.,amiből nehéz lesz visszajönni.

moloy 2022.01.30. 10:14:11

Szerintem az amerikaiak azt szeretnék (és nagyon), hogy Európában legyen a BALHÉ, mert egy itteni béke esetén a teljes orosz haderőt megkapnák nyugati oldalukon.
Sajnos az amerikaiak zöme szereti a gyilkolászást; lásd filmjeik, vagy Líbia, Vietnám, Irak, Afganisztán, Kórea,....

arthurthedent 2022.01.30. 10:27:21

@Ekrü: "Szerinted ,ha az oroszok katonai szövetséget kötnének Mexikóval,az Amerikaiak nem tiltakoznának? Tetszene nekik?"

1) Kit érdekel, hogy kinek mi tetszene. Arról beszéltünk, hogy agresszív -e, aki mozgósítja a hadsereget, hogy agresszív -e, aki így próbálja meg irányítani a másik ország döntéseit. Az, hogy kinek mi tetszik teljesen irreleváns.

2) Az, hogy mi "lenne, ha" az nem érv.

3) És akkor mi van, ha az usa agresszív? Akkor a ruszkik már nem azok? Akkor már okés, amit csinálnak? Másik ország belügyeibe beavatkozni katonai fenyegetéssel tapló, agresszív húzás, diplomáciai tárgyalásokat szézezres katonai mozgósítással nyomatékosítani agresszív, tapló húzás.

"Ha jól tudom jelenleg tárgyalások folynak. Mindkét fél leteszi a javaslatokat,azt majd a végén megegyeznek."

Az oroszoknak az a feltétel jutott eszébe, hogy körülöttük másodrendű kis népek laknak, akiknek nem szabad katinai szövetséggel, katonai fejlesztésekkel megvédeniük magukat, mert a szerepük az, hogy ha a nagy orosz burodalom úgy látja jónak, akkor elsöpörje őket, hogy háborút vívjon más országok területén. Ez ritka nagy bunkóság, nyilván elfogadhatatlan minden normális embernek.

"Ha azt hiszed,hogy az ukránokat majd megkérdezi Amerika ,hogy mit akar, naív vagy."

Nem tudod, hogy mit hiszek, nem számít, hogy naív vagyok vagy nem. Egyszerűen elfogadhatatlannak tartom, hogy az oroszok ki akarják léptetni magyarországot a nato-ból, hogy büntetlenül céltáblának használjanak személy szerint engem is. Szerintem elég nyilvánvaló, hogy ez miért elfogadhatatlan számomra, amit nem értek, hogy te mi a fenéért keresel kifogásokat olyanoknak, akik nyilván nem vesznek téged emberszámba.

"Simán cserben fogják őket hagyni."
És ettől hogyan is lesz elfogadható az, amit a ruszkik művelnek?

"Nyugat-Európa szintén,hisz a németeknek már most borzódzik a háta az egésztől.Pont emiatt megy most Zelenszkij az oroszokhoz tárgyalni."

Irreleváns.

Boldeone2 2022.01.30. 10:29:34

@Ekrü: Sikerült megint arcon rosálni magad , ahogy rendszerint , mindig !
Egyèrtelmű , hogy a nyugati országok, a közvèlemèny elsöprő többsège az orosz felet hibáztatja az orosz - ukrán konfliktusban . A pèldakèped a pávatáncos is aláírta a közös nyilatkozatot - ahogy a többi szèlsőjobboldali párt is - szinte teljes a konszenzus van ebben az ügyben
A pávatáncos eljárta az egyik táncot , a jövőh hèten meg eljárna a másik táncot Putyinnak , aki előadja majd a hazug narratívát,ehhez asszisztál Orbánod!

pestisracok.hu/madridi-konzervativ-csucs-az-europai-uniot-kulso-es-belso-tamadasok-fenyegetik/

Boldeone2 2022.01.30. 10:47:23

@Ekrü: Csak azt ne akard beadni nekem,hogy a majdnem tiszta orosz lakosságú Krím-félszigeten azért szavazott az emberek több mint 90%-a Ukrajnába való kilépésre mert félt az orosz fegyverek árnyékától...:)))))

- Kinevetheted magad, idióta! Azzal gondolom tisztában vagy , hogy azèrt lett etnikai többsèg a Krími fèlszigeten , mert elüldöztèk az ott èlő nemzetisègeket , többek között 200 ezer krími tatárt, az ott èlőket meg homogenizálták.
A szavazás pedig az orosz fegyverek árnyèkában törtènt, eltörölve az addigi állami közigazgatást .
Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanácsának honlapjára rövid időre kikerült egy jelentés, ami szerint a részvétel 30%-os volt, a csatlakozást pedig csak körülbelül a megjelentek fele támogatta"

Ez nem zsarolás volt,hanem egy javaslat. Cserébe ők is adtak volna valamit."

- Irreális dolgokat követelnek a ruszkik : vonja ki a NATO Közèp- ès Kelet- EU- ból a csapatait, meg egy szuverèn országot erőszakkal akarnak kènyszeríteni, mi a sárt adnak cserèbe?

Ha jól látom éppen erről megy a tárgyalás.A fenyegetés pedig fordítva is igaz"

- Megint kamuzol! Èppen hogy Ukrajna fordult a NATO- hoz , az orosz fenyegetès miatt. Önkènt kèrik a segítsèget az ukránok, a NATO nem számolt az ukrán tagsággal , de nem is fog az orosz ultimátumnak engedni

Boldeone2 2022.01.30. 10:59:57

@Ekrü: Hát jelenleg úgy áll a dolog ,hogy nem Oroszország rohanta le mondvacsinált indokkal a fél világot ,hanem Amerika. A migránsok sem az oroszok miatt dörömbölnek Európa határain"

- Lengyelországot " csak" 2x rohanták le az elmúlt èvszázadban , Finnországot szintèn megtámadták , a Balti államokat annektálták . A második VH után barbár módon jártak el Magyarországon ,polgári szemèlyeket vittek munkatáborba , százezer ! nőt megerőszakolhattak , levertèk az 56- os forradalmat ès 40 èvig megszállt ország voltunk
Akkor , mely ország okozott több kárt Európa keleti felènek Oroszország, vagy az USA?
A szíriai háborúban hány falut bombázták le a ruszkik , az embertelen tömeggyilkos, vegyifegyvereket is alkalmazó Aszad elnököt támogatva?

birkamenet 2022.01.30. 12:18:32

@Ekrü:

orbán gazdád kimegy Putyin gazdijához az évi rendszeres oboázására. Két oboázás közöt meg megbeszélik orbán áprilisi menekülési útvonalát.

birkamenet 2022.01.30. 12:22:57

@moloy: "Szerintem az amerikaiak azt szeretnék (és nagyon), hogy Európában legyen a BALHÉ, mert egy itteni béke esetén a teljes orosz haderőt megkapnák nyugati oldalukon."

Hol, te földrajzi tseni, a Csendes-óceánban? Vagy a Bering szoroson?

Alick 2022.01.30. 12:59:29

Itt az ideje az átfogó rendezésnek:
- a Hruscsov által átadott területeket vissza Oroszországnak,
- Lvov és környékét vissza a Lengyeleknek,
- Kárpátalja magyarlakta részét vissza Magyarországnak,
- felőlem Moldavát is vissza lehet csatolni Romániához, ha az érdekeltek ezt szeretnék.

Alick 2022.01.30. 13:05:25

@Boldeone2: A II. vh-ban mi invitáltuk a Vörös Hadsereget, a Jaltai Paktumban ennek következményeit minden nagyhatalom szentesítette.
Igaz, hogy a SZU/Oroszország minden provokáció nélkül is be tudott durvulni, de az "arab tavasz" káoszát és nyomorát alapvetően nem ők idézték elő.

www.youtube.com/watch?v=Cwno9cwuurg

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.30. 13:17:40

@Ekrü: ugyan, teljesen világos, hogy mint egyenrangú partner, békét fog teremteni, amivel kivìvja mindenki elismerését, ezért Európa egyes számú vezetője LESZ. Ennek következményeként az EU-t Magyarországhoz csatolja, késōbb Ukrajnát is, majd Oroszország kéri felvételét Magyarországba.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.30. 13:23:25

@moloy: Sajnos az amerikaiak zöme szereti a gyilkolászást; lásd filmjeik, vagy Líbia, Vietnám, Irak, Afganisztán, Kórea,."

EZ MI? Mert nem érv.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.30. 13:32:16

@Ekrü: "Hát jelenleg úgy áll a dolog ,hogy nem Oroszország rohanta le mondvacsinált indokkal a fél világot ,hanem Amerika. A migránsok sem az oroszok miatt dörömbölnek Európa határain"

Azèrt ezt gondold át mégegyszer...nem emlékszem, mikor Romania le Amerika Magyarországot. Valami szovjetre emlékszem. Azok amcsik voltak?
Te, a lengyel barátainkat kérdezted már, hová tűnt a teljes tisztikatuk a II. Világháború alatt?
1956. 1968. Ezek évszámok. Sokan tudják, mi köthető hozzájuk. Te elfelejtetted?
Nem, nem foci vb.
Afganisztán. Az oroszok sose jártak arra?
Mit rohant le az USA? A Krímet?

moloy 2022.01.30. 13:40:24

@birkamenet: Nem vagyok földrajzi zseni, csak meg kell nézni/nézned a térképet! Keleteurópából nehéz az USÁ-t megtámadni, de Kamcsatkáról hamarabb odaérnének a rakéták, elérhetik őket repülőkkel is. Nézd meg az USA háborúit: Kórea, Vietnam, Irak, Líbia, régebben Németország, Japán; nem is volt az USA területén külső ellenség. És az oroszoknak keleti oldalon lehetne szövetségese is: pl. Kína. (Északkóreát nem említeném...)

moloy 2022.01.30. 13:46:56

@Igazamvanvagyigazamvan?: Valóban, nem kell feltétlenül érvnek lennie. Vedd egyszerűen véleménynek.

apro_marosan_petergabor 2022.01.30. 14:12:58

OV , magyar miniszterelnök a magyar érdekeket képviselte eddig és ezután is. Elég határozottan. Lépéseit egyezteti az EU-val is - ez nem jelenti azt, hogy az EU távirányítja. De ez így van jól.
Ezt fogja tenni Moszkvában is.

parttalan 2022.01.30. 17:30:33

@Ekrü: "...Az egyetlen ami kivált belőle az a 99%-ban orosz lakosságú Krím, de ugye ott volt egy népszavazás és a lakosok így döntöttek."

Azért ez messze nem ilyen egyszerű. Népszavazáson nem szoktak csak úgy döntögetni egyik vagy másik országhoz való tartozásról. Pláne egy másik ország fegyvereinek árnyékában. Jól is nézne ki, ha így lenne. Oroszország egyértelműen nemzetközi jogot sértett, amikor magába kebelezte a Krímet. Nem mentség, hogy az korábban az Orosz Föderáció részét alkotta, és nem mentség az sem, hogyan bánt az ukrán államhatalom az oroszajkú népességgel.

"Viselkedett volna úgy Ukrajna velük szemben, hogy inkább maradtak volna..."

Nehéz megítélni. Lehet, tejben vajban füröszthették volna a krimi oroszokat, amikor lehetőség nyílt rá, akkor is az.elszakadást választják. Szó se róla, a 2005-ös "forradalom" utáni nacionalista ukrán kormányok meglehetősen ellenségesen viszonyultak a nemzeti kisebbségek felé. Ebben hozott változást időközben a "visszarendeződés", mikor is Viktor Janukovics került újra az elnöki székbe. Ez megnyugvást jelentett az ottani oroszoknak és Moszkvának is, mert utóbbi méltányolta, hogy egy oroszbarát vezetés van a szomszédban. A 2014-es újabb "forradalom" után viszont borítékolható volt, hogy a nacionalisták hatalomra kerülése újból cudar időt hoz a kisebbségeknek és ez - lásd később a gyalázatos nyelvtörvényt - be is bizonyosodott. Moszkva ezt nem akarta megvárni, ki akarta menteni "övéit" a készülő bosszúhadjáratból és lépett. Megszállta, majd rendezett egy kamunépszavazást a félszigeten. Amihez viszont ismétlem, nem volt joga, a megszállás teljesen törvénytelen volt, nemzetközi szerződéseket sértett.

"Az,hogy Ukrajna nem legyen NATO tag az teljesen érthető orosz szempontból,kétlem,hogy az USA nem hasonlóan reagálna,ha az oroszok szövetséget kötnének Mexikóval és fegyvereket szállítanának oda. "

Így van. Oroszország katonai nagyhatalom és akként is viselkedik. Teljesen érthetően meg kívánja őrizni érdekszféráját és ott nem kíván teret engedni egy konkurens nagyhatalom érdekeinek. Ugyanezt teszi Kína és persze az USA is. És teljesen mindegy, hogy az illető hatalom politikai berendezkedése demokratikus vagy sem. A szuperdemokratikus Egyesült Államok érdekszférájának s védőzónájának tekinti a két amerikai kontinens egészét. Ha kell, haderővel fenntartja a rendet, és védi érdekeit.
Egy példa: 1979-ben Grenadában a Kubához hasonló fordulat történt: az ellenzék vértelen puccsal eltávolította az addigi kormányt és az új hatalom Kuba és a Szovjetunió támogatását élvezte. 1983-ban 1900 amerikai tengerészgyalogos szállt partra a rend helyreállítására... Hát így megy ez nagyhatalmaknál.

kvadrillio 2022.01.30. 19:01:12

Szerencsés Károly
Vélemény és vita
Szerencsés Károly::: Maszek
.ÉLMÉNY EZ A KRAPEK.....SZERENCSÉS KÁROLY.._:))))))
..NAGYON JÓ CIKK A MÚLT-KORI JOBB-VILÁGRÓL ! MOST VISZONT VAN MICHELIN-CSILLAGOS ÉTTERMÜNK !Maszek
Még egy kósza évfolyam Előre című romániai magyar újságot is beköttettem a Ceausescu-érából, mert úgy gondoltam, ezek valamikor aranyat érnek majd
2022. január 29. szombat. 3:52

„El, el, s csak élnék / Nyugton, mint a csont.” Kezembe került egy kimutatás, amely a múlt század hetvenes éveinek foglalkoztatási statisztikáját mutatja be. Örültem neki nagyon. Belevetettem magam a számok tengerébe. Mint amikor forró júliusi napon, valamikor nagyon régen önfeledten fejest ugrottam a hullámzó Fekete-tengerbe. Végre semmi Márki-Zay, Bangóné, „Ferenc testvér” (ki a fene hívhatja így?), Karácsony G., Cseh K. és Donáth A., Niedermüller és a többi „rémisztő képződmény”. Telefont sem veszek fel, megjártam már: „Itt a hat párt beszél…”

Semmi közösségi média, Európai Unió, Ukrajna, Putyin. Semmi Kína, Kazahsztán, hetedik cikkely, áremelkedés és piacgazdaság, semmi önsorsrontó gyűlölet. Semmi minek a Magyar Zene Háza, minek a sportcsarnok, minek a kiállítás és a múzeum, minek a kórház, minek a szabad vélemény és így tovább. Egy napra nem akarok tudni minderről. Nem akarom látni a nyomorodó, görnyedő világot.

Az említett statisztika böngészése alkalmas a menekülésre. E szerint az 1970-es évek elején kevéssel több, mint tizennyolcezer magánkisiparos dolgozott Budapesten, és nem egészen négyezer magánkiskereskedő tartozott a magánszektorhoz (maszek). Nem lettek többen az évtized végére sem. Régen elmúlt a hetvenes évek szocializmusa, de sokan emlékszünk még arra a furcsa beomló falra (a „Kőfalak leomlanak” dalra) és holdfényben az üres kápolnák mellett a reményt is megmutató kis fénynyalábokra. Építették még a falat, de már omladozott is, sőt bontották is. Nem először volt így, s félek, hogy nem is utoljára. Kőműves Kelemen balladája ebben ez évtizedben új értelmezést nyert. De voltak szép délutáni örömök, sok buzgás, lankadás, kalandozás, szerelem; voltak arcélek – Ottliké, Pilinszkyé –, voltak dalok, vágyak, meghökkentő gyászok.

A kisiparosok közül a legtöbben szabók lehettek – híres öltéseltolók –, szűcsök, bőrdíszművesek is sokan; s a fémtömegcikkiparban többen tevékenykedtek, mint a műszeriparban. Hogy milyen tevékenységet is takart a maszek „fémtömegcikkipar”, vagy mit daráltak a „daráló” kisiparosok, azt mindenkinek a fantáziájára bízom. Érdekesebb, hogy ki lehetett az az egyetlen magánkisiparos 1971-ben, aki gépek és gépi berendezések gyártásával foglalkozott. És milyen munkát végezhettek hetvenketten a nyomdaiparban? Hogyan éltek meg 176-an a szekérfuvarozók?

Az biztos, hogy Hegyesi bácsi, a Donáti utca elején lakó szabó valamikor 1974-ben vagy 1975 elején varrt nekem egy nadrágot, amelynek szára legalább harminc centiméteres volt. Valami maradék anyagból lehetett, kárpitszerű bordó szövetből. Anyám erőltette. (Ne menjen kárba!) Nagy szám volt ez, akkor még a Révész Sanyi meg a Frenreisz Karcsi járt ilyenben, Papp Gyuszi, Szűcs „Totya”. Aztán ezt hamar lecseréltem farmerre. A farmert a magánkereskedők egyikétől vettem. (Minden ellenkező híreszteléssel szemben Trapper farmerben járni nagyon „ciki” volt. A Lee vagy a piros címkés Levi’s volt a menő.) A négyezer budapesti maszek kereskedőből „használtcikk” fedőnéven 609-en váltottak ki „ipart”.

Közülük egy Újpesten dolgozott, egy pedig a Ferencvárosban. A többi 607 a XIX. kerületben volt bejelentve. Gondolom a „Tangón”. Oda egy tipikus kádári kiskapun (vaskapun – „vaskapu a vasfüggönyön”) lehetett áthajózni, kis izgalommal, nagy reményekkel. Tényleg sok használtcikkárus volt ott – de a ............

kvadrillio 2022.01.30. 19:02:24

@kvadrillio: az ilyen írásokért érdemes élni.....:)

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.30. 23:07:23

@parttalan: ìgy van. Ezért kebelezte be Kanadát és rohanta le Mexikót. Kanadában arra hivatkozott, hogy több az angol anyanyelvű, Mexican pedig a spanyol.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.30. 23:16:41

@moloy: a véleményedet érvekkel illik alátámasztani. Érvek nélkül véleményt alkotni lehet, csak pszichiáter kezeli.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.30. 23:23:51

@Ekrü: az oroszok szempontjából az is érthető, hogy Lengyelország, a balti országok, Románia, Magyarország ,stb. Se legyen NATO tag, sőt, az EU csatlakozzon az Orosz Konföderációhoz és az USA finessed háborús megváltást.

NEM, semmivel sem másabb az, ha egy szuverén ország, mondjuk Litvánia a NATO-ba kéri a felvételét, mit mondjuk az örményekkel kötött orosz védelmi megállapodás ( mondjuk az örményeket jòl meg is szivatta Putyin, mindenkinek világossá téve, ha orosz a barátod, ne buzz a holnapban).

chrisred 2022.01.31. 05:31:41

@Igazamvanvagyigazamvan?: Azért nem, ahhoz túl elterjedt. Az összes vallás érvek nélküli, hiten alapuló véleményalkotás a világról.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.31. 08:18:49

@chrisred: és pszichiáter kéne, hogy kezelje. Nincs itt önellentmondá.

moloy 2022.01.31. 09:32:44

@Igazamvanvagyigazamvan?: Na jó. (Bár - olybá tűnik - neked valami pszichiáter-bogarad van.) Az amerikaiak gyilkolászási hajlamukat már az ottani őslakosok kiírtásánál megmutatták. De sajnos, maradt belőlük elég sok Európában is.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.01.31. 09:43:35

@moloy: ugyan, ez sajnos emberi tulajdonság. Szerbek, japánok, oroszok, tatárok, a sor végtelen.
süti beállítások módosítása