Periodista

Ha jön a teljes kijárási tilalom

2020. április 04. - Periodista.

Egyelőre senki nem tudja mit jelentene a "teljes kijárási tilalom", csak annyi infó jelent meg eddig a hazai sajtóban erről, hogy Gulyás Gergely szerint ez a lépés államcsődhöz vezetne ha meglépnék. Általában véve mind a nemzetközi, mind a hazai közvélemény két táborra oszlik a témát értékelve: az egyik csoport szerint a teljes kijárási tilalom olyan mértékben vetné vissza a gazdaságot (a világ bármely országában), hogy az nagyobb kárt okozna, mint a lakosság akár 10-15 százalékának (vagy még többnek) a megfertőződése. A másik álláspont azonban azt mondja: az emberélet a legfontosabb így még jelentős gazdasági kár esetén is meg kell lépni, mert CSAK így fékezhető meg a járvány.

kijarasi.jpg

Szerbia [kép forrása: szeged365.hu]

Nos, a kérdés elgondolkodtató. Szerbia el is gondolkodott rajta, majd döntött: szombattól, azaz április ötödikétől elrendelik a teljes kijárási tilalmat Szerbia egész területén. Ez annyiban jó hír Magyarország számára, hogy megfigyelheti egy közeli szomszédjánál a lépés eredményességét. Visszaesik majd a fertőzések száma? Vagy inkább összeomlik Szerbia gazdasága? A tét: a gazdaság, az államkassza és az emberek pénztárcája bírja tovább, vagy a vírus? Kíváncsiak leszünk, mi változik a rácoknál: jelenleg a Worldometers adatai szerint Szerbiában 1908 fő a fertőzött és 51 az elhunytak száma, ami valamivel súlyosabb helyzetet mutat, mint nálunk (Magyarországon a mai napig 733 a fertőzött és 34 az elhalálozottak száma).

Ami a teljes kijárási tilalmat illeti: a kereskedelem és fogyasztás totális visszaesését vonhatja maga után, ami töredéknyi ÁFA bevételt jelentene az állam számára. Márpedig az állam legelső számú bevételi forrása mint tudjuk nem a személyi jövedelemadó (amit kevésbé érintene a lépés), hanem az ÁFA (általános forgalmi adó) Minden hazánkban eladott termék után (kivéve a jövedéki adó alá esőket, mint a benzin vagy dohányáru), az államkassza és költségvetés komoly pénzekhez jut. Ha pedig az államnak nincs bevétele, akkor kénytelen a kiadásait mérsékelni, vagyis például csökkenteni a közel másfél millió állami szférában dolgozó fizetését (tanárokét, rendőrökét, közalkalmazottakét, egészségügyi dolgozókét [pedig az övékét épp emelni készül jelenleg] ... stb). De fajulhat odáig is a helyzet, hogy emelni kénytelenek az SZJA -t vagy bizonyos termékek árait (vagy azok adóhányadát).

Ha tehát államcsőd nem is lenne egy átmeneti, teljes kijárási tilalom esetén, a magyar gazdaság akkora visszaesést szenvedne, hogy évekig nyögnénk hatásait (mondjuk így is nyögni fogjuk az sajnos biztos). Ugyanakkor nem tudhatjuk meddig romlik még a járvány-helyzet. A halálesetek száma erősen növekszik és a napi 30-40 új fertőzés felugorhat napi több százra (ahogyan Dél-, és Nyugat-Európában).

Persze kérdés az is, mit jelentene pontosan a teljes kijárási tilalom? Rendőrök, katonák fokozott járőrözését a nap legnagyobb részében? Aki nem boltba megy szatyorral, gyógyszertárba recepttel, vagy munkába munkáltatói igazolással, azon kattan a bilincs? Talán túlzó ez így, de mégis érdekes, mennyire boríthatja fel eddig is átszabott életünket a lépés. És a legfőbb kérdés: mi történne a gazdasággal?

Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is a kérdésben:

Friss hír: a járvány magyarországi terjedésével foglalkozó operatív törzs április 8-án, szerdán foglalkozik a teljes kijárási tilalom kérdésével és a kormány felé való javaslattétellel.

periodistas_szeles_logo.jpg

2020.04.04.23:31. 

A bejegyzés trackback címe:

https://periodistas.blog.hu/api/trackback/id/tr5515592154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2020.04.06. 08:12:51

@Exploiter: ez igaz.
Valoszinu, hogy inkabb a huzd meg, ereszt meg strategiaja jon, jarvanyhelyzettol fuggoen. Itt Ausztriaban most husvettol engedni akarnak, de ha ujra erosodik a jarvany, akkor szigoritanak, es ez egesz addig megy, mig az evek soran nem lesz vakcina, vagy nyajimmunitas. Innentol a bizonytalansag lesz az ur, senki se fog tudni szamolni a par honapra lefoglalt nyaraloval, de meg a munkahelyevel sem.

Exploiter 2020.04.06. 08:24:46

@]{udarauszkasz:

Én személy szerint egyre inkább abban hiszek, hogy a reális halálozási számok túl alacsonyak lesznek ahhoz, hogy indokolják ezt az egészet. Egy tízmilliós országban tízezrek élete van veszélyben, jobbára olyanoké, akik ha ma megmenekülnek, jövőre meghalnak.
A nagy szigorral ezekből a tízezrekből meg lehet menteni a felét talán, a többit sehogysem. Miközben évente meghalnak normális esetben háromszázezren, sokan olyan betegségekben, amik kezelhetők lennének, ha a társadalom hajlandó lenne a most beáldozni tervezett hatalmas összegek egy elenyésző százalékát rájuk szánni.
Nem jön ki a matek, akárhogy nézem.
Erre egyre többen rá fognak jönni, ha elmúlik a pánik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.06. 08:33:32

@Aldou Raine:

Így vesszük át az ellenséges ideológia eszközeit.

Ahogy az internetet a liberalizmus céljaira találták ki, mi átvettük, s ma már a liberalizmus ellen teljesít szolgálatot. Ugyanígy a McDonald`sot is lassan átvesszük a populizmus céljaira.

ekat 2020.04.06. 08:34:36

@gyongyi70: Praktikerre és Media Marktra nem vontakozik a sávosság.

]{udarauszkasz 2020.04.06. 08:38:20

@Exploiter: anyos asztmas, jopar eve van hatra, de a koronavirus biztos elvinne. Szoval vedekezni kell valahogy, de nem ugy, hogy kozben leepitunk mindent, elb... uk a demokratikus tarsadalmat, es pont annak az orszagnak a mintajara alakitjuk, ahonnan ez az egesz szar jott. Akkor mar inkabb bevallalom a virust, immunis leszek, aztan utana szabadon jarhatok kelhetek a hataron meg mindenhol, egy "Immunitaetsnachweis" nevu papirral a kezemben, es az otthoniakat se veszelyeztetem tobbet.

Laciii 2020.04.06. 08:40:55

@gyongyi70: nem nagyestélyit meg túracipőt kell venni ilyenkor, egy számmal nagyobb olcsó vacak teljesen jó OTTHONra.

]{udarauszkasz 2020.04.06. 08:41:29

@ekat: Itt Ausztriaban az osszes Media, Conrad stb bezart, csak online lehet rendelni. Meg a szupermarketekben is csak elelmiszert adnak, mert kulonben diszkriminalnak a kis elektronikai meg egyeb szakuzleteket. Aztan utana husvet utan lassan ki akarjak nyitogatni oket.

Laciii 2020.04.06. 08:43:43

@]{udarauszkasz: az a baj hogy ilyen igazolás még nincs, sőt, újrafertőzöttekről van hír, meg Vuhan második hullámos lezárásáról.

ekat 2020.04.06. 08:50:00

@gyongyi70: Nem kell visszaküldéshez postára menni, a normál, neves cégek kiküldik a futárt, aki eredetileg hozta az árut.

]{udarauszkasz 2020.04.06. 08:54:09

@Laciii: ujrafertozottek a hibas tesztek miatt vannak. Fals pozitiv, aztan kozben csak influenzas volt. Vagy forditva. Vagyis allitolag kigyogyult, teszteltek, negativ lett. Aztan kozben a fenet volt negativ, csak atmenetileg tunetmentes, nem tudott rola, aztan meghalt.
Vuhant a kulfoldiek miatt zarjak le,azonkivul meg ott sincs nyajimmunitas, ahogy sehol mashol. A baj itt inkabb az lesz, hogy ide-oda fog kovalyogni a virus a bolygon, mert hol itt hol ott lesznek valtozo karamtenfeltetelek, es mire kialakulna a nyajimmunitas, addigra annyit mutalodik a virus, hogy kezdodik az egesz elolrol. Ezzel fogjak ezutan sakkban tartani a vilagot.

ekat 2020.04.06. 08:54:38

@]{udarauszkasz:
És így akkor csak a Media Markt meg a Conrad nincs "diszkriminálva"? Aranyos....

gyongyi70 2020.04.06. 09:04:50

@Laciii: túracipő, sportcipő pont kell az edzésekhez.

gyongyi70 2020.04.06. 09:06:11

@ekat: lehet, de ha a 65 év alatti csak 12 után megy el a tesco-ba, nyilván akkor megy be a szomszédos többi üzletbe is.

Laciii 2020.04.06. 09:22:57

@gyongyi70: pont nem kéne úgy edzeni, mint eddig.

gyongyi70 2020.04.06. 09:25:25

@Laciii: pont kéne, mert versenysportoló, országos bajnok. Egyébként mindenkinek kellene mozogni, edzeni, mert az erősíti legjobban az immunrendszert

Laciii 2020.04.06. 09:37:07

@gyongyi70: Magyarul írtam, _ÚGY_ edzeni, mint eddig. Hosszú Katinka is kibírja otthon, nyilván ő se szunnyad a fotelban egész nap.

mortullus 2020.04.06. 09:38:02

@gyongyi70: Sokra mész az "erős immunrendszereddel", ha úgy szétbombázza a tüdődet, hogy azt nem éled túl.

]{udarauszkasz 2020.04.06. 09:41:56

@ekat: ezekszerint igen. De masok is, akik tudnak kiszallitani. A kisboltok viszont, akiknek nincs kiszallitos webshopja, azok szivnak.

gyongyi70 2020.04.06. 09:42:06

@Laciii: Hosszú Katinka egyedül használja a Duna Arénát. A lányom is vizes sportot űz, ami most lehetetlenné vált, ezért sok kardio, erő és hajlékonyság edzés van helyette. Ebbe beletartozik a futás is.
Ha jó az immunrendszered, nem lesz súlyos a betegség, el sem jut a tüdőig. Az úszóválogatott jó példa lehet erre, állítólag 9-10 fertőzött van, érdekes lesz megfigyelni, hányan lesznek komolyan betegek... a tippem az, hogy egy sem ha vkinek, hát a vizi embereknek nagyon jó a tüdeje.

2020.04.06. 09:53:05

@Almandin:
Tegnap megszívtuk a hipermarkettel. Kétszer már voltunk a járvány alatt, egyszer éjszaka fél 11 körül, egyszer meg hajnali 2-kor, előbbinél még túl sokan voltak, utóbbinál rajtunk kívül talán 2 vásárló az egészben, viszont akkor meg automata kassza nem volt. Ma elmentünk 11 körülre, hogy akkor talán már kevesebben lesznek, és még automata pénztár is lesz, csak nem néztünk utána, kiderült, hogy április 2-től az összes eddig nonstop Tesco 22-kor bezár. Most bajban vagyunk, mert nincs igazán olyan időpont, amikor alig vannak, ráadásul sok másik élelmiszer bolt is szűkített a nyitvatartáson, pl, közeli Intespar 22 helyett 19-kor zár, nincsenek kétségeim, hogy 21-22 között a Tescoban még tömegek vannak. Online rendeltünk 4 hét múlvára, de addig még kellene egy bevásárlás, Tesco, Spar, Príma, Auchan időpont közelre nincs, más kiszállítóknál nincs megfelelő kínálat...

2020.04.06. 09:55:59

@Almandin:
Van egy másik gond is, márpedig a távmunkával. Valami negyvenvalahányat engedélyez a munka törvénykönyve, ami normális cégeknél nem gond, de akadnak olyanok, ahol ugyan pár hete megvalósították a távmunka lehetőséget, de fenyegetik a munkavállalókat, hogy ha elfogy a negyvenvalahány darab, akkor be kell majd menniük. Ha pedig húsvétkor elindul a rokonlátogatás, akkor május elején lesz a robbanás, mikorra elfogy.

Exploiter 2020.04.06. 09:56:17

@degreen:

A legtöbb élelmiszerexportőr országban még csak most kezd belendülni a dolog, várjuk ki a végét.

Külpolitikai szempontból persze, hogy próbálják kijátszani a kártyáikat, de leginkább nem rajtuk múlik a dolog, hanem azon, hogy globálisan mekkora károkat okoz az év.
Van rá esély, hogy jól jönnek ki belőle, de inkább arra fogadnék, hogy a nyugati világban veszítenek a befolyásukból.

2020.04.06. 09:59:09

@]{udarauszkasz:
Elindul húsvétkor a rokonaihoz, aztán útközben megállítják. Azt mondja, csak kirándulni ment, amit szabad...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.06. 10:00:42

@]{udarauszkasz:

"Attol viszont igen, mert a romulanok sokadmagukkal jonnekmennek, hedereznek a jarda szelen, mikor egy kicsit elobujik a nap."

Én errefelé igen kevés romulánt látok csoportosulni, de annál több klingont. Zajlik a rokonlátogatás, a bandázás, a mulatozás, a jelszavuk pedig az, hogy klingonon nem fog a vírus.

Boar. 2020.04.06. 10:22:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "a jelszavuk pedig az, hogy klingonon nem fog a vírus. "
És ez nem vicc, tényleg ezzel hencegnek.
Ráadásul valami valóságalapja is lehet, bár az indiai rokonaikat azért megérintette a dolog.
A "valóságalapra" olyan pedagógusok hívták fel a figyelmet, akik elcigányosodott falvakban tanítanak. Amikor még zömmel "fehér" nebulók jártak a suliba, egy-egy influenzajárvány idején elnéptelenedett az iskola. Mióta jóformán csak cigánygyerekek járnak, fel sem tűnik egy országos járvány hatása.

Boar. 2020.04.06. 10:26:39

@gyongyi70: Kit érdekelnek az önző faszságaid? Pont az ilyen öntudatos hülyék miatt terjedt szét a járvány.
Csak hogy felfogd, senkit nem érdekel, hogy a hülyegyereked milyen tünetekkel vészeli át a betegséget. Az már sokkal inkább, hogy hány embert fertőz meg miközben rohangál mert nem tud megülni otthon a valagán.
Nincs joga hozzá. Senkit nem érdekel, hogy élsportoló. Vegyél neki futópadot bazdmeg ha ennyire büszke vagy rá.

midnight coder 2020.04.06. 10:29:22

@]{udarauszkasz: "Kina elerte ezzel, hogy a hozza hasonlo rendszer hoditson a vilagon. Megfigyeles, nyomkovetes, a szabadsag visszaszorulasa."

Én sokkal inkább tippelek arra, hogy az amcsik eresztették el ott a bacit abban bízva, hogy a kínaiakon nagyobbat üt majd mint rajtuk. Csak hát szokás szerint "picit" elszámították magukat.

A szabadság az adott ország kultúrájától függ. Más egy távol-keleti nép, más az európai, és más az amerikai. Az amcsikhoz képest mi pont annyira nem vagyunk szabadok, mint ahogy a kínaiak hozzánk képest, csak ezt egy európai pont úgy nem látja, ahogy egy kínai sem. Mi itt Európában mindig is alattvalók voltunk. Volt a király/nemesség, volt az adminisztráció/rendfenntartás és volt a pórnép. Itt annyi történt, hogy a királyokat lecseréltük 4 évenként választott politikusokra. Kb. ugyanez volt a kínaiaknál is, csak ők a császárt cserélték le a Pártra. De az igazi különbség, hogy a kínaiaknál soha nem az individum volt a fontos, itt nálunk meg azért jobban. Az amcsiknál pedig, ahol szabad, fegyveres polgárok hozták létre önként az államukat a saját boldogulásuk kedvéért, megint más a helyzet.
Aztán persze ennek a szabadságnak vannak árnyoldalai is, lásd egészségbiztosítás, társadalmi különbségek nagysága, a másik oldalon pedig a kicsi kínaiak elég gyorsan feljöttek a semmiből a diktatúrájukkal, miközben Pl. Kelet-Európa pont ugyanott van a béka segge alatt mint a gengszterváltáskor.

Boar. 2020.04.06. 10:32:28

@degreen: Lehet, hogy az indexes firkászoknak ez újdonság de kínába már elég régóta "tódul a hús".
Mivel az asp lerendezte a kínai sertésállomány nagy részét, ezért oda gyakorlatilag korlátlan mennyiségű sertéshúst el lehet adni, nem most, már vagy másfél éve. Ezért drágult meg itthon is a sertéshús, már a járvány előtt is durván másfélszerese volt az ára az egy évvel azelőttinek.
A dologban az a durva, hogy az asp nálunk is jelen van ezért elvileg nem adhatnánk el nekik a húst, de letagadjuk a betegség jelenlétét ezért mehet az export. A másik szépsége pedig az, hogy azok a termelők, akik a ki adónkból kapják különféle címeken a támogatásokat, bennünket szívatnak a magasabb árakkal.
(ASP=afrikai sertéspestis. Nincs rá orvosság)

midnight coder 2020.04.06. 10:33:52

@Zabalint: Szerencsére az olyan cégek a mostani járvánnyal kipusztulnak majd a piacról. Eddig el lehetett lavírozni a pályaalkalmatlan dinoszaurusz főnökökkel, de most azok a cégek ahol nem megy normálisan a homeoffice, mert a Flintstone Frédi aki a céget vezeti még nem hallott még ilyesmiről - ahogy arról sem egyébként, hogy a cégvezetés az egy szakma - most nemigen fogják bírni a versenyt a korszerű társaságokkal.

Boar. 2020.04.06. 10:34:32

@Boar.: "ki adónkból" helyett "mi adónkból".

Boar. 2020.04.06. 10:35:54

@midnight coder: Termelő munkát nem tudsz hómofiszolni... Márpedig ezt a helyzetet zömmel a termelő cégek szívják meg.

ekat 2020.04.06. 10:54:58

@Zabalint: Kifli? Mármint a kiszállító.....

citrix 2020.04.06. 10:55:47

A teljes kijárási tilalom két súlyos következményt hozna. Egyrészt gazdasági összeomlást és a jelentős megtakarítással nem rendelkezők gyors ellehetetlenülését, másrészt mentálisan igencsak próbára teszi a tűrőképességet. Aki családi házban él annak könnyebb lehet valamivel, aki panelban az néhány nap után megkotlik. Itt a tavasz ami sokkal elviselhetetlenebbé teszi a bezártságot a négy fal között mint a téli hideg, kellemetlen időjárás. Bőven akad tennivaló a kiskertekben, hétvégi házak körül is. Persze munkába, boltba, patikába lehetne menni a tiltás alatt is, pont oda ahol sokan vannak egyszerre... A másik ami elviselhetetlenné tenné a bezártságot: nincs határideje amikor véget ér.

Boar. 2020.04.06. 11:12:11

@citrix: Határideje épp így nincs a dolognak. A teljes bezártsággal meghatározható egy időpont, amikorra minden érintett túlesik rajta.

2020.04.06. 11:19:00

@midnight coder:
Dehogy fognak kihalni. Egyrészt nem munkaerőhiány lesz, szóval ha azt mondja a vezetőség, hogy be kell menniük, vagy fizeté nélküli szabit kivenni, akkor bemennek. Másrészt a beruházásaik az ilyen cégeknek részben mindig államilag finanszírozottak. Az alkalmazottaik pedig a multikhoz képest olcsóbban dolgoznak.

Barkalot 2020.04.06. 11:22:15

@midnight coder:
És mi a helyzet a gyári dolgozókkal? Ők nem tudnak hómofiszolni. Vigyék haza a gépet, szerszámokat? Röhej.

Billy Hill 2020.04.06. 11:29:34

@]{udarauszkasz: "Ausztriaban hetfotol kotelezo a maszk a boltokban, itt meg a hatartol 15 kmre a boltban, fent a maszkkal, ugy neztek ram, mint aki a Marsrol jott..." Ha itt is szeretnék, hogy mindenki hordja, akkor tegyék kötelezővé! Majd felvesszük, amikor úgy döntenek, hogy fel kell.

Boar. 2020.04.06. 11:32:14

@Billy Hill: Hülye...
Amúgy itt nem kötelezővé kellene tenni hanem tiltani...akkor többen vennék fel...

2020.04.06. 11:42:39

@ekat:
Köszi, kivételesen ott volt időpont, de mire leadtam volna a megrendelést, elkeltek.

gyongyi70 2020.04.06. 12:26:09

@Boar.: A stílus maga az ember. Senkivel sem szoktunk találkozni itt az utcákon (egy kertvárosban élünk), ha igen, 3-4 méterre el tudjuk kerülni. A szabadban végzett mozgás más, mint a futópad. A spanyol náthát is úgy gyógyították, hogy kivitték a betegeket a napra és szabad levegőre. A D vitamin a legjobb immunerősítő. Ez nem önzés, neked is azt ajánlom, tölts minél több időt a szabadban.

ekat 2020.04.06. 13:04:21

@Zabalint: Én is jártam úgy kétszer, de harmadszorra sikerült és másnap kihozták.

]{udarauszkasz 2020.04.06. 13:07:33

@gyongyi70: ott a pont. Na, ezert megyek ki hetvegen kajakozni egyet, ha olyan lesz az ido.

Boar. 2020.04.06. 13:08:03

@gyongyi70: Tévedsz. Ez önzés és kifogáskeresés. És ha egy csinálja, a többi is fogja. Ha engedélyezik a napi egy óra sportolást,
-egyből lesz egy csomó hülye akinek ez kevés mert ő élsportoló
-az is kimegy az utcára akinek amúgy eszébe nem jutna mert neki ez "jár".
Nem magyarázkodni kell, kifogásokat keresni, ki kell bírni.
Köszönöm a jótanácsot, kertes házban élek, a vadkárelhárítás miatt pedig többet is leszek a következő hónapban szabad ég alatt, mint szeretnék.

gyongyi70 2020.04.06. 13:27:17

@Boar.: igen, többen is csinálják. Mostanában sokan futnak, bicajoznak mifelénk. Engem nem zavar, a boltokban többen vannak, ráadásul zárt térben.

Billy Hill 2020.04.06. 13:34:09

@Boar.: Kedves Hülye! Szerintem beszélj a Cili nénivel, hogy mit miként kellene! :-)

olcsójános 2020.04.06. 13:41:01

@Boar.: úgyse érti meg hiába magyarázod, olyanok ők, mint akiket az USA-ban, Ausztráliában és Törökországban a vízpart mellől kellett elrángatni a rendőröknek vagy az a nő akit a spanyoloknál a hotel medencéjéből cibált ki két rendőr. Nem akart kijönni szegény, mert ő most NYARAL! Nincs hozzá agyuk, hogy felfogják, hogy egyelőre nem lehet ugyanazt az életmódot folytatni, mint eddig. Egy panellakásban is meg lehet oldani a mozgást, kertes házról nem is beszélve. Kajakozás helyett lehet súlyzózni, nyomni a fekvőtámaszokat, szobabicajozni és hasonlók. Biztosan szebb a kilátás a Dunán és más ott evezni, mint az ablak mellett izzadni, de most ez van. Ha nem fogjátok fel, majd jön a teljes tiltás és olyanok is csődbe mennek, akik ezt a mostani helyzetet még tudnák egy darabig kezelni. Az egész világjárványt a hasonló gondolkodású egoista gyökereknek köszönhetjük. A vírus önmagában nem képes közlekedni, nem tud felülni a repülőre, kell hozzá néhány marha aki körbeviszi a világban, olyan akik világjárvány idején mennek nyaralni, szórakozni, kirándulni és turistát játszani. Kellenek hozzá még impotens kormányok is akiknél annyiból állt a szűrés (ha egyáltalán volt) hogy megnézték a reptéren, hogy van e lázad :DDDDD micsoda szűrés egy olyan vírusnál ahol az esetek nagy részében semmi tünet nem jelentkezik, nemhogy láz és a lappangási idő is hetekig tarthat. Az itthoni intézkedésekről nem is mondok véleményt, mert lehet elvinne a fekete autó.

Almandin 2020.04.06. 13:46:10

@gyongyi70: Ezért írtam, hogy a hipermarketekben ma is van lehetőség ruhát-cipőt venni.
Egyébként véleményem szerint nagy hülyeség volt olyan rendelkezést hozni, hogy a ruha-és cipőboltok ne lehessenek nyitva. Ugyanis ilyesmit nemcsak a plázacicák szoktak feleslegesen shoppingolni, hanem szükségleti cikkek is. A cipők az ember lábáról lekopnak, a nyár közeledtével sokaknak kell venni évszaknak megfelelő cipőt, a gyerekek kinövik, stb. Felnőtt embereknek is szükségük van ruhapótlásra is, sokan fogynak-híznak, az alsónemű is kopik. Harisnyákat én pl. nemrég drogériában vettem, ott van néha bugyi is.
Egyébként nekem is az a gondom, hogy ha cipőt kell venni, sok fazont fel kell próbálni, mert a feje szűk lehet, nekem ráadásul van olyan problémám is, hogy a lábam érzékeny, ha nem elég puha a cipő anyaga, feldörzsöli. Ezért nálam eleve bonyolult a cipővásárlás.

Boar. 2020.04.06. 13:49:52

@olcsójános: "Az egész világjárványt a hasonló gondolkodású egoista gyökereknek köszönhetjük."
A minap volt egy cikk az indexen a "Luca" nevű kiscsaj kalandjairól az egészségüggyel.
Arany kicsi szíve március nyolcadikán kiruccant egy kicsit Tirolba síelni. Aztán beteg lett.
Március nyolcadikán nagyjából egész Európa tudta, hogy Tirolban van a fertőzés gócpontja, de Ők azért kimentek...
Statisztikailag megállapítani, egy ilyen gyökér hány ember megfertőződésének lehet az elindítója, azok gyógykezelésének a teljes költségét ráverni aztán az se baj, ha még az unokái is fizetik...

Almandin 2020.04.06. 14:03:34

@olcsójános: Teljesen egyetértek veled. Én normál üzemmódban egy napot is nehezen bírok ki a lakásban, de most hetek óta alig járok ki, csak vásárolni megyek el olyan üzletekbe, ahol tudom, hogy kisebb a forgalom. Előnye, hogy ezekben a konzervpolc is mindig fel van töltve emiatt, WC papír is mindig van. Tömegközlekedésre szintén hetek óta nem szálltam fel. Azt tapasztaltam, hogy én, aki nem vagyok otthonülő típus, napok alatt megszoktam az új üzemmódot. A tudatalattimba betápláltam, hogy odakint veszély van, ezért nem is nagyon vágyakozom kifelé. Valóban, ki kell bírni. Szoros kontaktban majdnem 4 hete voltam emberrel utoljára, egyedül élek, a szeretteimmel telefonon beszélek. Ha az utcán szembejön valaki, már ösztönösen megyek át a túloldalra.
Valóban a fegyelmezetlen, akaratgyenge emberek terjesztik a járványt. De az is igaz, hogy vannak pszichés betegek, akik valóban bekattannak a bezártságtól. Erre is oda kellene az orvosoknak figyelni, hogy akiknek ilyen gondjuk van, kapjanak nyugtatókat, antidepresszánsokat. Egy-két ember ön-és közveszélyessé válik, meg kell nézni az elmúlt napok gyilkosságait (legutóbb pl. csecsemőgyilkosság történt). Nem véletlen, hogy több erőszakos bűncselekmény történik az összezártságban. Labilis emberekre és környezetükre nagyon veszélyes ez a helyzet. Erre a pszichiátereknek is oda kellene figyelniük.

Exploiter 2020.04.06. 14:19:27

@Boar.:

Hogyne lenne határideje, csak senki nem meri leírni hivatalosan.
Ki lehet számolni, ha most a jelenlegi trendek folytatódnak és nem változik semmi, akkor pont július közepén lesz a csúcspont és nagyjából jövő év elején jutunk vissza a mostani szintre.
Gondolom látható, hogy miért tarthatatlan a dolog ebben a formában és miért nem nyilvánosak a modellek.

2020.04.06. 15:10:56

@Almandin:
Cipőből ilyenkor célszerű olyan modellt rendelni, amilyen már van, vagy az utódját, ha már nincs ugyanolyan, azzal nem lő mellé az ember. Szerintem nem ilyenkor kell azon izélni, hogy elegáns is legyen az a cipő.

2020.04.06. 15:13:33

@olcsójános: @Boar.:
Jól értem, az egyedül végzett sportolást hasonlítjátok össze ezekkel az esetekkel, hogy csak lehessen valakikre mutogatni? Hát basszátok meg, most hogy szűkítették a boltok nyitvatartását, komoly gondot jelent, hogy elkerüljük a tömeget, de biztos azzal sokkal jobban terjesztem a járványt, hogy hajnalban lemegyek futni, miközben nulla embernek kerülök a 10 méteres körzetébe.

Boar. 2020.04.06. 15:21:59

@Zabalint: Ja..egyedül sportolást...
És rajtad kívül még hányan akarnak "egyedül sportolni"?
Nem öreg, a "feltétlenül szükséges"-t hasonlítjuk össze a "majdénazttudom" önzéssel.
Majd kimész hajnalban és ott lesz többtucat ugyanilyen okostojás akikkel egymás képébe lihegitek a vírust. Tényleg ennyire nehéz egy ilyen esetben szépen csöndben maradni és elülni a seggeteken, tényleg még most is azon kell vitatkozni, hogy nehogy a piti kis egyéni preferenciáitok sérüljenek?

2020.04.06. 15:22:38

@Almandin:
Én az első magyarországi fertőzött bejelentése előtti naptól kezdtem nem használni a tömegközlekedést, onnantól csak kerékpárral jártam. Aztán március 17-től home office, ez idő alatt volt 2 bevásárlás, plusz egyszer a postástól vettem át csomagot, ami nagyon para volt. Ezen kívül sem én sem a feleségem nem érintkeztünk más emberekkel. Ez a két jómadár nem az óvatosságról beszél, nekik az böki a csőrüket, hogy ha egyedül, másoktól távol végzett sporttevékenységet végeznek az emberek. Mert akkor lehet mutogatni másokra, hogy miattatok van ez meg az. Mondom ezt úgy, hogy teljesen jogosnak tartanám a teljes kijárási tilalmat a húsvéti időszakra, mert komoly bajok lehetnek belőle. De ezeknek az is felelős, aki a szabályok szerint, messziről kerülve más embereket, magányosan kimennek, lehetőleg akkor, amikor nincs senki vagy csak nagyon kevés ember van kint.

2020.04.06. 15:25:41

@Boar.:
Nincs többtucat "ugyanilyen okostojás", évek óta ugyanúgy reggel, ugyanazon útvonalak egyikén futok. 10-ből 1-szer látok más futót, horgászok szoktak lenni a parton, télen ők sem voltak, akik 10 m-es körzetébe máskor sem mentem, mert nem is kell. De nyilván kiváló bűnbak vagyok neked.

Hangsúlyozom, nem rinyálnék, ha teljes kijárási tilalom lenne. De egyrészt szabályt sem sértek ezzel, hiszen le van írva, hogy ezt lehet, másrészt a vírust sem terjesztem, hiszen olyankor és olyan helyre megyek, ahol nincsenek mások. De neked így is megfelelő bűnbak vagyok, hogy kiélhesd a beteg frusztrációdat.

2020.04.06. 15:29:18

@Boar.:
De képzeld el, szombaton túrázni is voltunk. 3 csoporttal találkoztunk, az első egy család volt, akkor bementünk a fák közé fotózni, úgy 10-15 méterre kerültük őket. Aztán jött egy idős házaspár. Ők az út egyik oldalán, mi a másik oldalán még le is tértünk, ők is, így kerültük egymást. Aztán jött egy kutyás faszi, ott széles murvás út volt, úgy 5-6 méterre kerültük egymást. Szerintedm melyik volt az, ahol potenciálisan átadhattuk egymásnak a vírust?

Boar. 2020.04.06. 15:30:49

@Zabalint: Ugyanazt a modellt rendeltem, ugyanabban a méretben. Épp csak annyit változtatott rajta a gyártó, hogy hordhatatlan. (Nike Reax)

2020.04.06. 15:38:10

@Boar.:
Akkor nem ugyanaz a modell volt, hanem az utódja. Ott sajnos előfordul az ilyen, de netről rendelve vissza lehet küldeni.

ekat 2020.04.06. 15:54:33

Én is lemászkálok a környéken sétálni, de a közeli Pillangó parkot pl. kerülöm, mert ott sokan vannak. Ha embert látok, átmegyek a túloldalra, vagy nagy ívben kikerülöm.
Múlt hétvégén Vác környékén kóvályogtunk az erdőben, és Verőcén voltunk a Duna-parton, alig találkoztunk valakivel, könnyű volt kikerülni őket.
Szóval lehet ezt a kimenést úgy is csinálni. hogy az ember se magát, se mást ne veszélyeztessen.
Emberekhez csak és kizárólag boltban kerülök közel hetek óta, mert vagy szinte rámmásznak, vagy az eladók pakolnak kettesével a szűk sorokban úgy, hogy nem lehet rendesen elférni tőlük. Ja és délig-nem mehet az ember boltba óta a nem túl sokáig nyitvatartó boltokban utána tömeg lett. :(

ekat 2020.04.06. 15:58:30

Jut eszembe, de legalább maszk már azért akad. Először a német e-bay-ről rendeltem, de most már a Vateráról, és tegnapelőtt a BENU-ban is volt, bár drágábban, mint ahogy az előbbiek adták....

]{udarauszkasz 2020.04.06. 16:02:24

@Boar.: mi van azzal, aki mondjuk nem kertes, vagy kozos udvaros hazban el? Nalunk pl az a helyzet, hogy a szomszed kolleganojet lazasan vitte el a mento, allitolag szimulalt. Allitolag... Kertes hazban, meg az erdoben vadgazdalkodva elhiszem, hogy kellemes ez a tavaszi ido. De nekem sokkal kevesbe veszelyes, ha leakasztom a kajakot, vagy a vallamra kapom a sikloernyot, es csa. Amugyse vagyok egy tarsasagi tipus, de igy ezzel frankon lehet D vitamint tankolni a szervezetbe. Kis gyumolcs, normalis husi, halacska, aztan a koronavirus at is megy az emberen, mint ricinus a murikutyan. Es nem kell ehhez idegeneket csokolgatni az utcan. A zart autoban fejem folott a kajakkal az odaut visszaut se rizikos, a vizen meg plane nem.

Almandin 2020.04.06. 17:23:17

@Zabalint: Nekem nem az elegancia a fő. Olyat meg azért nem tudok rendelni, amilyet már régebben vettem, mert általában nem a legismertebb márkákat veszem, sőt, főleg noname cuccokat vásárolok, vagy olyat, ami kézműves termék, tehát nem a 3-4 legismertebb márka. Másrészt szétrepedésig hordom őket. Ez azt jelenti, hogy (kivétel az olcsó, gyenge minőségű, mert az 1 éven belül szétesik) van, hogy 10 évig vagy tovább is hordok egyes cipőket. Emiatt azok a modellek már nem kaphatóak. Sose voltam a fogyasztói társadalom tipikus tagja. Az elmúlt években olyan egészségi problémáim keletkeztek, amik miatt sok cipő nem jó nekem, főleg a kemény anyagúak, de kerülöm a 4-5 cm-nél magasabb sarkúakat is. Egy cipővásárlás amúgy is gyakran bonyi nálam emiatt, mert olyan cipőkre vadászom, amik megfelelőek az egészségi állapotomnak, nem néznek ki rosszul és nem túl drágák. Emiatt van, hogy napokig keringek cipőboltokban, mire találok olyat, ami megfelel a szempontjaimnak. De nem baj, megoldom. Idén valószínűleg egy szandált és egy papucsot kell vennem. Vagy rendelek, vagy bemerészkedem egy hipermarketbe megfelelő óvintézkedések mellett, vagy esetleg gyógyászati boltban szerzek valamit. Állítólag azok nyitva vannak.

SD9 2020.04.06. 20:03:32

@Zabalint: Hagyd ezt a hülyét, nem tudod neki megmagyarázni, hogy ha körültekintően, tényleg egyedül elmész sportolni, akkor azzal a légynek se ártasz. Az a lényeg, hogy ő vadkár elhárítás címén kimehet a szabadba egész nap, de ez még véletlenül se ugyanolyan kimagyarázás, á, nem... Mindenki maradjon otthon a seggén, se vásárlás, se munka, semmi, de őfelsége hadd menjen már vadkárt elhárítani!!!

SD9 2020.04.06. 20:10:14

@]{udarauszkasz: A végén még azt is kitalálja, hogy mindenki most akar siklóernyőzni ugyanazon a helyen, tömegnyomor lesz az égen, és miattatok van a járvány. :D
Egyébként minden elismerésem, hogy siklóernyőzöl, nagyszerű sport. :)

]{udarauszkasz 2020.04.06. 21:34:26

@SD9: sikloernyosoket amugy is ruhellik a vadaszok, foleg a Csobanc kornyeken. Evtizedek ota megy a viszalykodas a zoldekkel is. Persze a turistak, akik azt se tudjak, mi az a virag, de letepik, aztan lehet, hogy az utolsot tepte le a bolygon... En se tudom mi az, de legalabb nem tepem le. A pillepalackot is le szoktuk hozni, (gerincvedonek se rossz a zsak hatuljaban, es igy a kornyezetet se bantja.)

kéki béla 2020.04.07. 07:13:17

@Boar.: Marhaság. Egy óra, ha az ember nem unaloműzés gyanánt sportol vagy "sportol", akkor kb semmit sem ér.

kéki béla 2020.04.07. 07:15:20

@Boar.: nem unaloműzés=pl mint én, mert cukros vagyok és nyugodtabb a lelkem, meg az orvosomé is, ha 10 alatt van a cukrom. Ahhoz meg nem kevés mozgás kell....

Boar. 2020.04.07. 09:48:20

@SD9:
Elsoroltam már az elején, mely munkák azok amelyeket kijárási tilalom alatt is el kell végezni, sehol nem írtam olyat, hogy se vásárlás, se munka. Anyád is kiállhat a sarokra bár a szájmaszk erősen hátráltatni fogja a munkavégzésben.
A vadkárelhárítás nem játék, kiváltképp vetés időszakban. Egyszerű a képlet, ha a disznók kitúrják az elvetett kukoricát, nem lesz termés. Ezt nem lehet pénzel kiváltani mert a pénz nem kel ki. Ne gondold hülyegyerek, hogy akkora öröm egy hónapon át minden éjszakát kint tölteni úgy, hogy nappal meg dolgozunk. De ehhez amúgy semmi közöd.
Azt nem tudod felfogni azzal a csökött agyaddal, hogy MINDENKI arra hivatkozik, hogy ő milyen körültekintő és egyedül és senkit nem zavarva...érted, buzi, MINDENKI....és innentől baszhatod az okosságodat mert többtucat ugyanolyan "körültekintő" és "egyedül sportoló" majommal fogtok találkozni és egymás buta képébe lihegni.
A siklóernyőzés meg a kajakozás pedig végképp olyan dolgok amelyek nélkül sokan leélik az életüket tehát nem lehet arra hivatkozni, hogy ha nem mehet ki a manyus akkor holnap elviszi a szívinfarktus. És nem a tevékenységgel van a baj, mindkettő jó buli amúgy, hanem a kifogáskereséssel...mert mindenkinek lesz valami, szerinte jólhangzó és logikus kifogása és innentől az egész kijárási tilalom nem ér semmit.

Boar. 2020.04.07. 09:52:49

@kéki béla: Nem én találtam ki az egy órát, itt hangzott el valakitől.
De amúgy erről beszéltem. Tehetnek bármilyen engedményt, rögtön jelentkezik valaki akinek az nem elég, neki több kell.
Úgyhogy lófaszt, zéró tolerancia. Idősávos vásárlás, kiemelt munkák engedélyezése a többi meg üljön otthon a seggén mert ha a sok fegyelmezetlen hülye miatt elhúzódik a járvány, összedől a gazdaság. És akkor majd rinyálhat az önérzetes nyugdíjas, hogy nem kap nyugdíjat illetve a vásárlóértéke nagyjából nulla.

2020.04.07. 09:59:43

@Boar.:
Azért nem találkoznak egymással a körültekintő emberek, mert a népszerű helyek Pareto elven működnek, az emberek többsége megy alapból egy kevés területre. Ha minél többen mennek népszerűtlen környékekre futni, túrázni, bringázni vagy bármi más célból, akkor a tömeg nagy területen oszlik el, és sokkal könnyebb messziről kerülni egymást.

Azt meg végképp nem vagy képes felfogni, hogy ez nem középkori erkölcsi alapokon megy. Senki nem mondta, hogy ezek feltétlenül szükségszerű dolgok lennének, nyilván hobbiról, szórakozásról van szó. Viszont amennyiben egyáltalán nem járulnak hozzá a vírus terjedéséhez, márpedig az említett feltételek mellett így van, akkor egyáltalán nincs semmi baj velük. Ez nem kifogáskeresés, mert nem kell ehhez kifogás, sem szabály, sem a józan ész nem tiltja, hogy magányos sporttevékenységet végezzenek az emberek. Hangsúlyozom, mivel nehéz ezt szelektálni, elkülöníteni a bandázástól, tobzódástól, sőt az autóközlekedésben a rokonlátogatástól is, ezért támogatnék egy teljes kijárási tilalmat legalább a hosszúhétvégére, mert ez szükséges lesz ahhoz, hogy májusra visszaszoruljon a járvány. Viszont amíg a szabályok nem tiltják, addig had menjen már ki a szabadba sportolni, aki képes ezt mások veszélyeztetése nélkül végezni.

Egyébként elég gyanús, hogy megint a faszkalap vadász mentalitás tört elő belőled, arra a típusú vadász mentalitásra gondolok, akinek mindig böki a csőrét, ha mások is járnak az erdőben, sportolnak, túráznak, stb. Ehhez most csak ürügy a vírus, máskor meg más ürügyed van rá.

2020.04.07. 10:01:20

@Boar.:
Az egy órát én említettem, és ahol ezt bevezették, ott be is tudják tartatni. Ugyanis azt is leírtam, hogy hogyan, de azt már nem olvastad el.

2020.04.07. 10:11:29

@Boar.:
"mert ha a sok fegyelmezetlen hülye miatt elhúzódik a járvány, összedől a gazdaság"

Azzal, hogy összemosod a vírust terjesztő tevékenységeket az ártalmatlannal, épp te vagy az, aki hozzájárulsz az elhúzodáshoz. Ugyanis az emberek akkor fogják betartani a szabályokat, ha látják az értelmét. Ha nem mehet ki a töküres erdei útra, vagy hajnalban futni a töküres utcára, akkor hajlamos azt gondolni, hogy az egész csak szivatás, és köze nincs a vírushoz. Akkor keresni fogja a kiskaput. Ha viszont olyan a szabályozás, amely az emberek közötti kontaktot akadályozza, az mindenki számára világos. A hozzáállásoddal te is hozzájárulsz, hogy sokan elbagatellizálják, hiszen ebből azt szűrik sokan le, hogy ha ki lehet menni egyénileg sétálni, de mégis a fél társadalom gyilkosnak tart, ha megteszed, akkor jön az, hogy akkor ez azonos súlyú azzal, ha nekiállunk piknikelni a haverokkal, ha már amúgy is "tilosban" vagyunk...

Boar. 2020.04.07. 10:12:11

@Zabalint: "Faszkalap vadász mentalitás" vs. értetlen liberális hülyegyerek...
Nagy nap ez a mai, életemben először használtam a "liberális"-t szitokszó gyanánt.
Tudod öreg, vadászként kurvára nem zavar, hogy hányan basszátok az anyátokat kint a természetben a kijárási tilalom alatt. Már megszoktam, hogy a területünk egy része használhatatlan a sok biciklis, futó, kutyasétáltató miatt, megyek máshova. De persze egyszerűbb "faszkalap vadászozni" mint felfogni amit mondok.
Az "egy órát" meg beszéld meg kéki bélával, Ő kérte számon.

Boar. 2020.04.07. 10:18:15

@Zabalint: "Azzal, hogy összemosod a vírust terjesztő tevékenységeket az ártalmatlannal, "
Nem vagy képes megérteni a korlátolt agyaddal, hogy amíg mindenki talál egy indokot amiért az, amit Ő csinál, az "ártalmatlan", addig az egész nem ér semmit.
És ezt az egészet el lehet húzni addig, amíg be nem vezetik a totális karantént, aki kilép az utcára azt a katonák verik hülyére a fogdán, a gazdaság teljesen leáll, nem lesz élelmiszerbolt, nem lesz semmi és azok fognak a legjobban háborogni miatta akiknek az hatalmas önérzete miatt be kellett vezetni.
Nem az átlagpolgár feladata eldönteni, mi az ártalmatlan a közösségre...mert a döntéshozatalnál minden esetben neki lejt a pálya. Ez a kibaszott járvány azon kevés helyzetek egyike amikor sajnos engedelmeskedni kell, akármennyire kényelmetlen, felháborító stb.

2020.04.07. 11:06:21

@Boar.:
Látom betalált. Máris előjött belőled, amiről beszéltem. A teféléd lezárná az összes erdőt a turizmus elől, nem csak a járvány idején.

Még egyszer, hogyan terjesztem a vírust, amikor egyedül futok? Nem, nem válasz, hogy a többi okostojás is ott és akkor fut, mivel mint leírtam, évek óta nagyrészt ugyanarra futok, és évek óta nincs ott szinte senki, ha mégis, akkor alapból is távolról kerültük eddig is egymást. Magyarázd már el, hogyan is terjed emberről-emberre, ha a közelben nincs más ember?

"Nem vagy képes megérteni a korlátolt agyaddal, hogy amíg mindenki talál egy indokot amiért az, amit Ő csinál, az "ártalmatlan", addig az egész nem ér semmit."

Így van, de ez csak akkor igaz, ha a tevékenység valójában nem ártalmatlan. Mesélj, egyetlen ember fut hajnalban egy földúton, kinek adja tovább?

"És ezt az egészet el lehet húzni addig, amíg be nem vezetik a totális karantént, aki kilép az utcára azt a katonák verik hülyére a fogdán, a gazdaság teljesen leáll, nem lesz élelmiszerbolt, nem lesz semmi és azok fognak a legjobban háborogni miatta akiknek az hatalmas önérzete miatt be kellett vezetni."

Hát az nem én leszek, aki háborogni fog, mivel veled ellentétben én ezidáig is felelős állampolgárként viselkedtem.

"Nem az átlagpolgár feladata eldönteni, mi az ártalmatlan a közösségre..."

Ez pontosan így van. Akkor milyen alapon pofázol bele abba, hogy mások kimennek futni úgy, hogy betartják a kijárási korlátozás rendelkezéseit?

"Ez a kibaszott járvány azon kevés helyzetek egyike amikor sajnos engedelmeskedni kell, akármennyire kényelmetlen, felháborító stb."

Egyetértek, csakhogy te épp azokat fikázod, akik betartják a szabályokat, csak szúrja a szemedet, hogy a szabályokat betartva kimennek az erdőbe.

2020.04.07. 11:09:14

A félreértések elkerülése végett a faszkalap vadász mentalitás nem a vadászokra általában vonatkozott, hanem kizárólag a Boar féle, hatóságként viselkedő vadászokra, szerintem aki gyakran jár erdőben, vagy segített már valamilyen rendezvény lebonyolításában, azok mind tudják kikről beszélek.

2020.04.07. 11:18:25

@Boar.:
"Az "egy órát" meg beszéld meg kéki bélával, Ő kérte számon."

Én említettem az egy órás szabályt, te voltál aki jöttél a szokásos házmester dumával, hogy ha ilyet megengednek, akkor majd úgysem tartják be. Mindezt úgy, hogy most is azokat fikázod, akik betartják a szabályokat, de élnek a rendelet 5-ös paragrafusával, nem visszaélnek. Nos, akkor azokat fikáznád, akik betartják az 1 órát, mert hogy mit képzelnek.

2020.04.07. 11:26:40

@Boar.:
"Már megszoktam, hogy a területünk egy része használhatatlan a sok biciklis, futó, kutyasétáltató miatt, megyek máshova."

Nyilván ezek tönkreteszik, de te terepjáróval nem. Mielőtt azzal jössz, hogy de te a munkádat végzed (ez a kifogás már volt), csak jelzem, hogy a természetet ez egyáltalán nem érdekli. Az említett turisták már az eleve meglévő utakat, ösvényeket használják, amelyek nagy része eleve erdőgazdálkodási célból jött létre. De persze szerinted tönkreteszi, aki gyalog odamegy. Annyira jó, hogy nem kell nekem érvelnem, magad támasztod alá azt a mentalitást, amiről beszéltem.

kéki béla 2020.04.07. 11:28:37

@Boar.: de te egy méretes barom vagy, aki csak a szemüvegének a keretéig lát. Fel sem fogja, hogy van akinek szó szerint létszükséglet a mozgás. Pl mert nem jut orvoshoz és legalább amennyire tőle telik, próbálja karbantartani a biológiai paramétereit míg újra orvoshoz jut, ami per pillanat akár fél-egy év is lehet.

kéki béla 2020.04.07. 11:33:11

@Boar.: Hazug, takonygerincű náci... Először... Persze... Majd még el is hiszi valaki. Egy fegyverbuzinak...

kéki béla 2020.04.07. 11:35:35

@Zabalint: ehhez nem szükséges az említett peremfeltétel. Elég olvasni pár fegyverbuzikat összegyűjtő fórum kommentjeit és látszik: van köztük normális is. Csak ritkaság.

2020.04.07. 11:59:59

@kéki béla:
Az egyik, ami mindig eszembe jut, hogy úgy 10-15 éve egy néhány fős tájfutó edzést csináltunk (alatta voltunk a bejelentési limitnek). Nem volt bejelentett vadászat, nem volt fokozottan védett terület, az erdőben aztán összefutottunk néhány vadásszal, nem vadásztak, de mindegyiknek ott figyelt a puskája a vállán, az egyik még ránk is fogta. Utána jött az egyik pampogni a szállásunkra, hogy mit képzelünk, hogy csak úgy futkosunk, feljelentenek.

Boar. 2020.04.07. 14:01:57

@kéki béla: A narkós kurva anyáddal beszélj ilyen hangon, azzal az írástudatlan ribanccal aki nem ismerte a pénzt és gombért baszott...

Boar. 2020.04.07. 14:04:36

@Zabalint: Sztorizgassál csak hülyegyerek, ha nekilátsz "vadászozni" onnantól nyilván neked lesz igazad.
Remélem, anyád sírjánál döbbensz majd rá, mekkora barom vagy.

Boar. 2020.04.07. 14:08:28

@kéki béla: Amúgy meg ha ilyen beteges nyomoronc vagy, pláne húzd meg magad otthon és ne mászkálj ki mert beszeded a vírust és tekintettel a satnya egészségi állapotodra, bele is döglesz.
Nem lenne kár érted csak lekötöd az egészségügy kapacitásait nagyjából fölöslegesen. Az ilyen barmokat akik ennyire keresik a bajt, az út szélén kellene hagyni megdögleni.

2020.04.07. 14:31:48

@Boar.:
Nem említettem volna, hogy mely típusú vadászok közé tartozol, ha nem érdemled ki ismét a házmester mentalitásoddal. Utoljára kérdezem: mi a fasz közöd van ahhoz, hogy mások a szabályokat betartva kimennek az utcára/erdőbe egyedül, másokat kerülve? Te írtad, hogy azok jobban tudják, akik a döntéseket hozzák, akkor miért pofázol te bele?

2020.04.07. 14:33:36

@Boar.:
Csak szólok, hogy rólad más kommentjeidből kiderült, hogy nem éppen az egészséges életmód mintapéldánya vagy. Ha ilyen ívben szarsz mindenre, és helyette másokra mutogatsz, magadat is veszélyezteted, ha már másokra, ahogy kinyilvánítottad, magas ívben szarsz.

Boar. 2020.04.07. 15:21:29

@Zabalint: Hülyegyerek, felfogtad egyáltalán, miről szól a poszt?
Egyébként annyi közöm van hozzá, hogy a járvány elhúzódását ugyanúgy a bőrömön fogom érezni mint mindenki más. Annyi közöm van hozzá, hogy az ilyen hozzátok hasonló önérzetes hülyék fogják lekötni az egészségügyi kapacitásokat.
És nem az érdekel, hogy megfertőződsz és megdöglesz. Az zavar, hogy megfertőzöl másokat is.

kéki béla 2020.04.07. 15:50:56

@Boar.: mondom én,hogy egy GYÁVA HAZUG, TAKONYGERINCŰ szar vagy.

kéki béla 2020.04.07. 15:52:31

@Boar.: amúgy ha az a büdös cigány kurva, amelyik az öccsével csináltatott magának fattyat, nem sajnálta volna a pénzt kotonra, akkor most nem ugatnál itt...

kéki béla 2020.04.07. 15:53:05

@Boar.: Őigen, te viszont csak ugatsz, fegyverbuzi.

2020.04.07. 16:19:31

@Boar.:
De baszod, én veled ellentétben nem megyek olyan helyre, ahol mások is vannak, veled ellentétben betartom a szabályokat. Te meg csak másokra mutogatsz.

2020.04.07. 16:23:11

@Boar.:
Egyébként meg tanulj meg olvasni. A cikk mondandójával egyetértettem, sőt, azok közé tartoztam, akik arra szavaztam, hogy indokolt lenne. A te ostoba vádaskodásaidról van szó, hogy leszarod az egészet, helyette másokra mutogatsz.

Boar. 2020.04.07. 17:03:53

@Zabalint: Velem ellentétben?
Na sorold...
Arról beszélsz, hogy látom az autó ablakából a sok hülye "egyedül sportolót"?
Ahogy jövök dolgozni/megyek haza, a kaposvári kerékpárút mellett jövök el. Reggel-este tele van "egyedül sportolókkal" akik a másfél méteres aszfaltcsíkon lihegnek a szembejövők képébe.
Egy hét múlva meg ezekkel lesz tele a kórház...mert olyan egészségesen élik az egoista kis hülye életüket...
Én kisfiam egy héten egyszer megyek vásárolni, ipari maszkban és egyszer használatos gumikesztyűben. A munkahelyemen az embereimet kötelezem a maszkviselésre, a kamionosokat, gazdákat nem engedem be az irodaházba, én figyelek a dolgokra. Ha te "velem ellentétben" cselekszel, az nagyon szomorú.

Boar. 2020.04.07. 17:05:32

@kéki béla: Béluska, a segged helyett már a szádból ömlik a szar, ez a végső stádium lehet.
Nyugodj békében.

2020.04.07. 17:22:27

@Boar.:
Még egyszer: lemegyek hajnalban, futok a teljesen néptelen földúton Ma hajnalbanis futottam, egyetlen embert kellett kikerülni, úgy 5-6 méterre volt tőlem. Szerinted kit fertőzök vagy ki fertőz? Nem, nem ott futok, ahol egy rakás ember van, nem is ott túrázok, feljebb írtam, milyen volt a szombati túránk (egy rövid szakaszt nem számítva jelzetlen útvonalon, de nyilván neked vadászként ez is böki a csőröd). Mennyiben vagyok felelőtlenebb, mint te, aki végülis kiszálltál a kocsiból, amivel pontosan ugyanannyira nem fertőzöl senkit, ahogy én sem?

És megjegyzem, mi nem hetente, hanem 2 hetente megyek bevásárolni a feleségemmel, maszkban és gumikesztyűben. Legutóbb hajnali 2-kor voltunk egy non-stop hipermarketben, rajtunk kívül volt talán 2 másik vásárló. Legutóbb sajnos nem lehetett, mert szűkítették a nyitvatartást, így negyed 10-kor kellett. Konkrétan megvártuk, mikor kiüresedett egy-egy sor, és a lehető leggyorsabban vettünk le mindent, amit lehetett. Ha lehetne, rendelnénk, de nem kaptunk közeli időpontot, de távolra rendeltünk, ami április 26-án érkezik, addig nem fogunk boltban járni.

A kijárási korlátozások óta gyakorlatilag a feleségemen kívül 3 emberhez voltam közelebb 3 méternél, egy pénztáros, egy postás (hiába próbáltam távolodni), és sajnos volt még egy sürgős ügy, amit el kellett intézni egy gépjármű biztosítóssal. Nálad mekkora ugyanez a szám?

Egyébként március 3 óta nem járunk tömegközlekedéssel, akkor én még március 16-ig kerékpárral jártam dolgozni, azóta home office. De egyébként én a munkahelyemen sem érintkeztem sok emberrel, ezen időszak előtt 2 embernek voltam a közelében.

De neked így is böki a csőrödet, felelőtlennek tartasz, mert a töküres utakra, kihalt időszakban lemegyek sportolni. Látod, épp ezzel hozzájárulsz a helyzet súlyosbodásához, mert nem te vagy az egyetlen önkéntes házmester, hanem rengeteg van, és ezzel az egymásra mutogatással indul el az a folyamat, amikor az emberek elkezdik leszarni a korlátozásokat, mert másokhoz méregetik magukat. Nem, én nem fogom leszarni akkor sem, nem csak mert veled ellentétben felelős állampolgár vagyok, hanem konkrétan tartok is a vírustól, de sokan le fogják. Úgyhogy mások vádolása helyett elkezdhetsz magadba nézni.

2020.04.07. 17:24:16

@Boar.:
De látom nagyon frusztrál már önmagában is, hogy vannak akik úgy egyáltalán sportolnak, vagy úgy egyáltalán bármilyen szabadidős tevékenységet végeznek. Nem, ez nem a vészhelyzet miatt van, nálad ez alapból így megy.
süti beállítások módosítása